Голяма промяна с олиото, смайваща прогноза

Говори Лъчезар Богданов

Голяма промяна с олиото, смайваща прогноза | StandartNews.com

В последните месеци ключови суровини и горива поевтиняха. Храните в България поскъпнаха средно с около 3,8%. В ЕС – с 3,5%. В Германия, Дания, Чехия и Полша поскъпването е по-високо. Електрическата енергия е по-евтина. Въпросът е как това да се пренесе в цените на дребно. Това коментира в студиото на bTV Лъчезар Богданов.

„Това е проблем за цяла Европа. Ние не сме остров, но трябва да следим и нашия пазар. При някои храни има плахо намаление. Конкуренцията работи. И преди сме имали поскъпване на храни. През 2008 г. и 2011 г. – с 12%. КЗК заяви, че ще търси отговор дали има нещо, което спира пазарната конкуренция и дали има нещо нередно“, добави той.

„Първо ще има поевтиняване на цените. Чак след това КЗК ще излезе с данните от проверките“, обясни Богданов.

„До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее. Цените на едро на борсите в Европа са доста понижени. Това ще се прелее. При млечните продукти също ще се случи това. Вижда се, че стигнахме при пика на цените и може би ще има връщане“, каза още икономистът.

Според него в държавите, където е въведен таван на цените, той не е регулиран в закон.

„Това е всички да седнат на масата и да се сговорят на определени стоки да не им пипат няколко месеца цените. Ами, то може да се окаже, че цените трябва да паднат – тогава това е сговор да ги държат високи.

Когато таваните в Унгария бяха отменени, цените скочиха нагоре.  Няколко месеца издържа, след което се изстрелват нагоре. Унгария е държавата с най-висока инфлация при храните - 45%“, допълни Лъчезар Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай