Голяма промяна с доходите. Засяга много хора

Какъв нов закон се готви

Голяма промяна с доходите. Засяга много хора | StandartNews.com

Готви се сериозна промяна при някои от доходите.

Доходите от трудове правоотношения на хора под 26 години да не се облагат са данъци. Това предлагат от БСП между първо и второ четене като промени в Закона за данъците върху физическите лица.

Освен това необлагаеми да бъдат и месечните доходи по трудови правоотношения до линията на бедност. За следващата година се очаква тя да стане 526 лева, предаде Пловдив 24.

На първо четене в закона депутатите приеха бакшишите да бъдат облагани с данък.

Промените предвиждат чуждестранните физически лица да бъдат облагани по реда на Закона за данъците върху физическите лица само за доходи с източник в България.

Въвеждат се и нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални карти – 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Виртуалните валути пък се определят като финансов актив.

Според друга промяна работодателите ще трябва да предоставят информация за необлагаемите доходи (бел. от ред. – ваучери за храна, командировъчни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се установи действителния доход от за извършения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на "необлагаем доход“.

Със законопроекта се предвижда и разширяването на понятието "трудови правоотношения“, като се прибавя и наемането на хора, без да е сключен трудов договор. Идеята е да се прекъсне "прикриването“ на сключването на граждански договори с цел укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния доход, като се внасят такива с по-малък размер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Любка Калчевс
преди 5 месеца

Глупости, всеки работещ трябва да му се спира данък, ако не се спира от къде ще дойде увеличението на пенсии и как ще има пари в бюджета.

Откажи
Мария
преди 5 месеца

Точно така, правилно, няма 26г.,няма 56г.,за всички едно, ние живеем в България не в Америка.

Откажи
преди 5 месеца

Пълни глупости.Данъци има за всичко.Крадат ги .

Откажи