Голяма аномалия у нас! Какво съобщи НИМХ

За температурите през януари

Голяма аномалия у нас! Какво съобщи НИМХ | StandartNews.com

Отчетена е сериозна аномалия в температурите през януари у нас.

Най-високата измерена температура през януари е 23 °С на 19 януари в Дългопол, област Варна.

Средните месечни температури през януари са между 0 и 5 °С и имат отклонение от месечната норма между +1 и +4 °С. По планинските върхове средните месечни температури са между -9 и  -2 °С и имат отклонение от нормата между 0 и +1 °С. Това е поредният топъл месец януари за последните седем  години, след много студения януари на 2017 г., сочи научната справка за първия месец на 2024 г. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитира Метео Балканс. 

Най-ниската минимална температура в станция в населено място e минус 20 °С на 22 януари в Самоков, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 17.1 °С на връх Мусала на 29 януари. В София най-високата измерена температура е 17.2 °С на 18 януари, а най-ниската – минус 15.3 °С на 23 януари. 

Месечните суми на валежа са между 25 и 150%, което е около и под климатичната норма. Само в отделни станции има месечни суми на валеж над 150% (Пещера, 161%). Този месец януари е с по-малки месечни количества валеж от януари 2023 г., но с по-големи от януари 2022 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 40 mm от дъжд в с. Пирин, обл. Благоевград, на 8 януари.

Най-високата снежна покривка, измерена в населено място, е в Банско на 21 януари – 27 cm. Най-голяма височина на снежната покривка е измерена на Чeрни връх, също на 21 януари – 90 cm. В София на 21 януари  е имало 12 cm сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи