Голям проблем в Румъния! Как сгащиха българи

Какво опитаха да прекарат през границата

Голям проблем в Румъния! Как сгащиха българи | StandartNews.com

Румънците сгащиха лошо трима българи, опитали се да скрият редки ценности на границата. 

Над 60 монети от римската и средновековната епоха намериха граничните полицаи от Констанца в багажа на български иманяри, открити в няколко археологически обекта в Румъния.

За това съобщават граничните власти в северната ни съседка, цитирани от Digi24, пише "Фокус".

Представителите на властите съобщиха във вторник чрез прессъобщение, че необичайното откритие е направено от граничната полиция от Негру Вода (бел. ред. при ГКПП "Кардам - Негру вода") в неделя следобед.

На граничния пункт е пристигнал лек автомобил с българска регистрация, в който е имало трима души, всички български граждани. Извършили проверката полицаи открили в пластмасова бутилка 62 монети с надписи на латиница, както и четири предмета.

Намерени са и три употребявани металотърсача, най-вероятно използвани за откриване на археологически ценности, съобщиха от бреговата охрана.  

По случая е образувано наказателно дело за незаконен износ на предмети на наследството и достъп с металдетектори или използването им в райони с археологическо наследство.

Също така разследващите извършват проучвания, за да проверят дали българските граждани законно са използвали металотърсачи за археологически открития на румънска територия и дали районът, където е направено откритието, е регистриран като археологически обект в списъка на историческите паметници. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай