Голям ден за партиите! Опашка пред ЦИК

Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

Голям ден за партиите! Опашка пред ЦИК | StandartNews.com

Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври започва днес от 9:30 часа, съгласно хронограмата на ЦИК за организацията на вота през октомври.

Приемането на документите ще се извършва от 9:30 ч. до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, вход „Ларго“. Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК е 17:00 часа на 13 септември.

От своя страна ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 часа на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК), припомни на брифинг миналата седмица говорителят на ЦИК Росица Матева.

Съгласно хронограмата и Изборния кодекс Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии (ОИК) за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия (ОИК), като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай