Глоби до Е 10 млн. за храни с двойно качество

Парите от санкциите отиват във фонд за защита на потребителите в засегната държава

Глоби до Е 10 млн. за храни с двойно качество | StandartNews.com

Глоби до 10 милиона евро могат да отнесат фирмите, които произвеждат храни с една и съща марка, но с различно качество за отделните пазари. Това реши Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент днес. Тя одобри промени в правилата за защита на потребителите в Европейския съюз, които трябва да решат проблемите с двойния стандарт на храните и подвеждащите класации в търговски онлайн платформи. Инициатор на промените е евродепутатът Момчил Неков.

Санкциите ще зависят то това колко пазара е засегнало нарушението. Максималната глоба ще е 10 млн. евро или до 4% от годишния оборот на компанията, която се и позволила двойния стандарт. Парите от санкции ще отиват в компенсационен фонд в засегната държава членка. Тя ще може да ги използва за защита на потребителите или на засегнати организации.

"С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Усилията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното. Няколко милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка", коментира Момчил Неков, който е докладчик по темата Двоен стандарт в ЕП и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата. "Най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялни и наказуеми практики. Това срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но предложението беше прието в крайна сметка", допълни Неков, цитиран от БЛИЦ.

"Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в Европейския съюз", коментира Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. "Една храна, една напитка, козметика или бебешко мляко, продадени с една и съща опаковка в различни държави членки, но с различни съставки подронва не толкова авторитета на самата марка, а подронва възможността на европейските институции и на институциите като цяло, да се справим с този проблем. И точно затова днес, в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите, на която съм член, гласувахте този тип практики да бъдат преустановени и да бъдат наказвани", допълни Майдел.

Европарламентът също така прие търговските онлайн платформи или такива, които сравняват услуги като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner, да са принудени да разкрият основните параметри, по които класират офертите, според заявката за търсене, и дали проверяват автентичността на представянето на продуктите или услугите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай