Гейове и лесбийки в София пращат подкрепа на Киев

15-о издание на София Прайд започва днес от 14 часа в София

Гейове и лесбийки в София пращат подкрепа на Киев | StandartNews.com

15-о издание на София Прайд започва днес от 14 часа в София. Организаторите го определят като най-голямото събитие и шествие в подкрепа на човешките права в България.

„Вратите отварят в 14 часа, музикалният концерт пред Паметника на Съветската армия започва в 16 часа, а шествието по улиците на София ще потегли след 19 часа. Част от приходите по време на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд. Очаква се над 12 хиляди души да се включат в събитието“, съобщават инициаторите на събитието.

Концертът на София Прайд ще събере на една сцена част от най-популярните български музикални артисти и е безплатен за всички, които искат да се присъединят. Сред тях са поп-фолк изпълнителката Камелия и хитовият герой Папи Ханс. На сцената на най-голямото събитие в подкрепа на ЛГБТИ+ общността у нас ще се появят още българската звезда от Евровизия Виктория, атрактивната Мила Роберт, попизпълнителките Рут Колева и Прея, индирок групата Hayes & Y, както и младите звезди Дара Екимова и Лиана Георги. Специална изненада е и украинският изпълнител Constantine, който пристига в България с танцьорите си.

„ЛГБТИ+ общността в България укрепна заедно със София Прайд, което не се изразява само в бройки хора, но и в това, че за тях Прайд вече е нещо тяхно, на което знаят, че ще отидат и другата година. Заедно с това Прайд стига до много хора, които започнаха да търсят и отстояват правата си и да водят дела, които пък, надяваме се, ще прераснат и в законодателни промени“, пишат организаторите и допълват, че в последно време са били постигнати ключови успехи по спечелени дела, а задълбочаващото се сътрудничество с институциите е вече факт.

„От една-две компании, подкрепящи Прайд за първи път преди пет години, достигнахме до безпрецедентна подкрепа от различни бизнес среди, благодарение на които имаме възможност днес Прайд да расте”, се казва още в съобщението.

Тазгодишното издание се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ в София, Българския фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY, Merkle, JCDecaux и Accenture. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай