Гешев: Не спираме Банева за Брюксел

Елена Йончева и Боил Банов вече са разпитани

Гешев: Не спираме Банева за Брюксел | StandartNews.com

Елена Йончева и Боил Банов вече са разпитани

Прокуратурата не смята да спира политическото развитие на никого. Това коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Повод бе обявеното от бизнесдамата Евгения Банева намерение да се кандидатира за евродепутат. Евгения и съпругът й никола Банев са обвинени в пране на 1 милиард евро. "Банева може да се развива в каквато иска посока", добави Гешев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Банева кандидат за евродепутат

Кандидатурата на Банева за Брюксел бе обявена от мъжа й в неговата фейсбук страница. Банев говори чрез социалната мрежа независимо, че е в ареста. Не е ясно кой пише в профила му.

Нинова дала флашка на прокуратурата

По случая „Ало, Банов съм“ се работи така, както по всички останали, каза още заместник-главният прокурор в отговор на репортерски въпрос. Соцдепутатката Елена Йончева обвини културния министър, че е помогнал на фирмите, ремонтирали столичното Ларго да не платят 700 000 лв. неустойки за забавяне на реконструкцията.
„Вчера следобед в прокуратурата е депозирана молба-жалба от БСП, не от Елена Йончева. Подписана е от председателя на БСП, г-жа Нинова. Изложена е фактическата обстановка в рамките на 3-4 страници и към нея е приложена флашка“, обясни Гешев. „Вероятно към нея е заложен и записът, който циркулира в медиите. Извършва се проверка, събират се доказателства. Към момента се снемат обяснения от много други лица, включително вече са снети от г-жа Йончева и г-н Банов“, допълни зам.-главният прокурор. Той съобщи, че са „приобщени огромен обем от данни, над 66 класьора". По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде изследвана експертна справка дали записът е монтаж.

Разследванията за ТЕЛК не са масовка

Разследванията на ТЕЛК-овете не са временна кампания или масовка, до края на годината трябва да свършим с тези случаи, заяви Иван Гешев, коментирайки другото горещо разследване на прокуратурата - злоупотребите при издаване на решения за инвалидност. „Надявам се след 15 февруари да може да се обобщи цялата информация по новите случаи, включително и от предишните две години - наказателни производства, внесени обвинителни актове, осъдителни присъди, задържани лица и новопостъпили актове“, каза зам.-главният прокурор. Предстои разследване и в област Плевен, както и повдигане на обвинения при събиране на достатъчно доказателства

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай