Ген.Мутафчийски: Стига безхаберие, не е време за купон

Хора умират, а ме питат ще работи ли фризьорският салон, възмути се шефът на щаба

Ген.Мутафчийски: Стига безхаберие, не е време за купон | StandartNews.com

Хора умират, а ме питат ще работи ли фризьорският салон, възмути се шефът на щаба

Стига безхаберие, не е време за купон. Призивът отправи ръководителят на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА на извънреден брифинг в МС. Причината е, че наложените досега мерки не дават желания резултат, а българите изпадат в дребнотемие и подценяват пандемията. Хора умират, а ме питат ще работи ли фризьорският салон, разгневи се шефът на щаба

Видях колаж с моя снимка – отиваме на купон. Не, не отивате на купон, не е време за купон, каза ген. Мутафчийски, възмутен от леконравното отношение на българите към заразата. И изнесе страшни данни.

41 заразените у нас. Само за последните часове бройката се увеличи на 10. Това е 30 на сто ръст. Повече от 200 проби за денонощието изследвани. В Германия за един ден заразените са се увеличили с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тях. Защото въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света и то на особено беззащитната му част – възрастните хора, хората с хронични и придружаващи заболявания, каза генералът. Слава Богу, децата ни са пощадени. Но не по-малко чувствителни сме към нашите родители, към нашите баби и дядовци, трябва да ги защитим, допълни началникът на ВМА.

Наложените мерки като че ли не дават желания резултат, каза той. Днес на много места в София животът продължаваше сякаш нищо не се е случило. Може да е добре, че нацията ни има кураж, но не може да сме лекомислени. Към нас се забава епидемия с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговорни към нас, към родителите ни, към приятелите и колегите ни, продължи ген. Венцислав Мутафчийски.

Изпаднахме в дребнотемие - дали фризьорските салони ще работят. Цял ден ми звънят хора, питат какво ще стане с фитнеса ми, с магазинчето за банички. И аз отговарям, продължи с възмущение ген. Венцислав Мутафчийски. И каза: Предстоят ни времена на изпитания. Ще загубим близки – тези които са ни отгледали. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие. С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на кабинета да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това без което не можем – магазините за хранителни стоки, аптеките. Но моля ви не ме питайте за фризьорския салон, защото това значи, че не разбирате за какво става въпрос.

Опитайте се да спасите вашите баби и дядовци, вашите възрастни родители. Вашето магазинче ще оцелее, след като мине бурята, каза още Мутафчийски. И с болка в гласа завърши: Гледам колегите в Италия как умират. Мислите ли, че има значение фризьорският им салон.

Хранителни магазини, аптеки, банки, застрахователи, бензиностанции. Само това ще са обектите, които ще останат отворени. Всички останали публични места ще бъдат затворени, предлага кризисният щаб.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай