Фондът за лечение на деца допускал корупция

Близо 80% от децата, кандидатствали пред Фонда, са лекувани в България

Фондът за лечение на деца допускал корупция | StandartNews.com

Близо 80% от децата, кандидатствали пред Фонда за лечение в чужбина миналата година, са лекувани в България, съобщи представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов. По думите му вече закритият Фонд за лечение в чужбина е работил непрозрачно и е допускал корупционни практики.

Семействата на децата, кандидатствали за лечение в чужбина, не са имали достъп до никаква информация за подобни на техните случаи, къде са лекувани те и срещу какви суми и е трябвало сами да се ориентират, за да отговорят на изискванията, твърди Пламен Таушанов.

"Родителите откъде да знаят да предложат оферта на фонда? Ами те няма от къде да знаят. И къде отиват децата - в определени болници. Особено фаворизирана беше една болница в Тюбинген. До сега не е имало никаква информация след като Общественият съвет е гласувал един път за едно дете, какво е станало с това дете после".

Липсата на прозрачност е по вина на ръководителите на Фонда през годините, заяви Пламен Таушанов и посочи още една негативна тенденция в работата на вече закритата структура.

"От фонд за лечение в чужбина, в последната година стана фонд за лечение в България. 80% за миналата година са лекувани в България."

Със закриването на Фонда се цели всички тези проблеми да бъдат отстранени. От днес официално функциите на Фонда се поемат от специално звено в Здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай