Вторник,

Фонд "Земеделие" в помощ на лозари и винари

От: Мартина Суботинова -
Фонд "Земеделие" в помощ на лозари и винари
A
A
A

От 1 февруари 2021г. лозари и винари ще могат да подадът заявления за финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ . Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Тя е предназначена да подобри общите резултати на предприятията и адаптирането им към изискванията на пазара. Освен това цели да повиши конкурентоспособността им чрез изпълнението на инвестиции за съоръжения за преработка и/или инфраструктура на предприятията в лозаро-винарския сектор.

От финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности като закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино. В обхвата й влизат още изграждането, надстрояването, пристрояването и/или реконструкцията на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина.

Общият бюджет по мярката за целия период е над 34,4 милиона лева. Максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 000 евро, а максималният размер на общо допустимите разходи за целия период на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. за един кандидат е 2 000 000 евро.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички