Физика по ноти с Камджалов в НПМГ

През 2014 г. НАСА кръсти планета на БГ диригента чудо

Физика по ноти с Камджалов в НПМГ | StandartNews.com

Ако можех да се клонирам, щях да бъда музикант, алпинист, физик, математик, геолог, астроном казва виртуозът

Може ли музиката и математиката да звучат в хармония заедно с формулите от физиката? Ако днес зададете въпроса на ученици от НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", ще ви отговорят утвърдително. Съмненията им са разсеяни от вдъхновението, с което ги е заредил виртуозният диригент Йордан Камджалов. Работи на 5 езика - английски, немски, италиански, руски и български. И от години обира овациите на световните сцени.

Навръх имения си ден Йордан Камджалов избра да бъде с близо 150 възпитаници на елитното училище в столицата. "Човекът е най-сложната математическа формула, създавана някога във Вселената. Ако хората осъзнаят истинския си потенциал, ще се поклонят пред себе си и ще живеят в пълна хармония помежду си", сподели философията си диригентът.

"Нашият гост е пример за това колко е важно да запазим българското в себе си, независимо в коя точка на света се намираме", каза пред учениците преди началото на срещата пък зам.-министър Ваня Кастрева. И припомни част от любопитните моменти в биографията на 34-годишния диригент. През 2011 г. Камджалов предизвиква истински фурор, след като безпрецедентно става първият чужденец, спечелил конкурса за генерален музикален директор и главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и Фестивала в Хайделберг. "Успехът му в Германия идва между повече от 150 кандидати", подчерта пред учениците от НПМГ Кастрева. И посочи, че българинът е

работил с над 60 оркестъра на 3 континента

Кастрева припомни, че на него НАСА нарича новооткрита планета. През 2014 г. космическата агенция официално дава име на планетата 52292. И тя вече е известна като "52292 Kamdzhalov". "Еха, страхотно!", възкликнаха слушателите в залата.

Отново през 2014 г. излиза книгата "Звукови светове", която е посветена на работата на диригента. Тя е с резюмета на 7 езика, като показва взаимовръзката между музика, философия и наука. "Астрономията е моя много голяма страст още от дете. Стъпките могат да бъдат неочаквани и неусетни. До онзи ден бях ученик, а днес работя на три континента. Вие, физиците, се занимавате с това, с което аз винаги съм мечтаел да се занимавам", призна пред учениците диригентът. И продължи: "На 13 трябваше да реша - изкуство или наука. Избрах съвсем съзнателно изкуството, заради възможността от директно споделяне на идеи с много хора чрез силата на сцената. Вкъщи имахме 3 пиана и аз, майка ми и сестра ми свирехме в три различни стаи. Науката изучава различни аспекти на битието, а музиката е една свят сама по себе си, който като обем не отстъпва на цялата вселена", сподели по време на лекцията си той.

Той е първият българин приет да учи дирижиране в Берлин, въпреки обезкуражителните думи които е чувал в родината си, че няма смисъл да опитва. „Вие трябва да знаете какво искате като цели в живота и да ги постигате", каза на учениците Камджалов. И ги посъветва да бъдат приятели с учителите си. "Все още поддържам връзка с моите учители от гимназията в Търговище, от които научих да търся красиви далечни неща", казва днес диригентът. Както и че знае, че нещата в България са объркани в редица отношения. Образованието, както тук така и в която и да е точка на света, трябва да бъде национален приоритет".

Аз издигам образованието в култ

Всяка висока цивилизация в историята на човечеството, както и европейският Ренесанс, е белязана от равностранния триъгълник наука-изкуство-философия. Питагор, Да Винчи, Нилс Бор са емблема на този триъгълник", посочи още Камджалов и вдъхновено призна: "Ако можех да се клонирам, щях да бъда музикант, алпинист, физик, математик, геолог, астроном". Камджалов споделя, че посещава лекции като свободен студент в Института по Астрономия към Университета в Хайделберг. Следва интересна история: "С моя професор по астрономия бяхме като Ин и Ян още от първата ни среща. Аз посещавах неговите лекции, а той моите концерти. Така стана едно дългомечтано от мен допълване и точно това търся и си пожелавам в днешния ми разговор с вас, учениците на това емблематично българско училище."

В края на срещата с учениците от НПМГ Камджалов сподели една идея за симетрично и хармонично развитие на човека Лесна е за запомняне - на принципа 3х4. Или иначе казано: "3 часа умствен труд, 3 часа изкуство, 3 часа философия и 3 часа физическа работа".

Не ми се налага да вярвам в Бог, защото той е абсолютна реалност

Йордан Камджалов, диригент

В гимназията всички имаха любими цветове, коли, дрехи и т.н., но имах любимата елементарна частица, която не е спирала да ме вдъхновява – това е неутриното. Още не съм се раделил сучебниците си по физика за 10 и 11 клас, които са част от моята Библия. Науката и изкуството са много мощни инструменти за излизане от тривиалността. Избрах музиката заради социалния елемент. Аз живея мечтата си. Не само българското общество е в криза, всички я изживяват, повярвайте ми, но в различни аспекти. Никога не ми се е налагало да вярвам в Бог, аз знам, той е абсолютна реалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай