Фалшиви ли са мощите на светите братя Кирил и Методий

Темата коментират проф. Лиляна Симеонова и архимандрит Никанор

Фалшиви ли са мощите на светите братя Кирил и Методий | StandartNews.com

Учени твърдят, че мощите на светите братя Кирил и Методий са фалшиви. Какви са аргументите на църквата срещу твърденията и мотивите на историците в студиото на „Здравей, България” коментираха игуменът на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” архимандрит Никанор и историкът от Института за балканистика към БАН проф. Лиляна Симеонова.

Архимандрит Никанор представи удостоверение, което, по думите му, потвърждава истинността на мощите на Кирил и Методий. „Поклонението в момента е много особено и уникално. Почитта тук е много интересна - виждаме я като към наши първоучители.  Това е една духовна, радостна почит”, посочи той.

„Колкото и да ровим няма никакви документални свидетелства за това къде е погребан Методий. На нас не знам какво ни се показва, но няма сведения, че някога са съществували мощи”, подчерта проф. Симеонова, като допълни, че не оспорва истинността на частицата на Кирил. 

По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е изключително доходоносен и често се случва да се прекланяме пред фалшификати. „Живеем в XXI век, не е достатъчно вече някой божи човек да каже нещо и всички да му вярват. Има наука, има и вяра. Аз съм от страната на науката“, каза Симеонова.

„Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са фалшификати и това с мощите е един печеливш бизнес“, казва Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „аргументи с общ характер“. „Това е въпрос на вяра и лично отношение на всеки един човек“, каза той.

Чирганов показа за зрителите на бТВ и официални документи за автентичността на реликвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай