Евтини лекарства напускат БГ пазара

Само заради оттеглянето на имуносупресорите НЗОК ще трябва да намери още 1 млн. лв.

Евтини лекарства напускат БГ пазара | StandartNews.com

Медикаменти "призраци" от Индия и Китай правят дъмпинг, алармират от бранша

Редица евтини медикаменти са на път да напуснат пазара ни. Така ще се увеличат разходите за лечение както за пациентите, така и за здравната каса. За това предупредиха от Българската генерична асоциация в края на миналата седмица. Причините за изтеглянето на медикаментите са най-вече нормативни неуредици.

Само за последните няколко месеца от нашия пазар са изчезнали около 30 евтини лекарства за различни сериозни заболявания. 3 от тях са имуносупресори за трансплантирани пациенти. "Това ще доведе до увеличаване на разходите на пациентите или на касата за тях двойно", каза д-р Евгени Тасовски от "БГ Фарма". По изчисления на специалистите до края на годината само, заради оттеглянето на имуносупресорите, НЗОК ще трябва да намери още 1 млн. лв. Това не е единствената област, в която изчезват достъпни лекарства. Генеричните компании са на път да изтеглят евтини продукти в областта на психиатрията и онкологията, което автоматично ще доведе до повишаване на разходите за лечение и при тях. Сред застрашените диагнози са шизофренията, ракът на храносмилателната система, на гърдата и белия дроб, обясни д-р Тасовски. "На път е да изчезне и единственият по-евтин продукт за паркинсон, така на пазара ще остане само оригиналният, който е много по-скъп", добави Николай Хаджидончев, председател на "БГ Фарма".
Основната причина за оттеглянето на медикаментите е

изпиляването на цените им от държавата

Това се дължи най-вече на сравнението на стойността им с тази в 17 други европейски страни, като у нас се взема най-ниската. "Проблемът е, че сред държавите има такива, които образуват цените си по съвсем различна система и няма как да се сравняваме с тях. Една такава страна е Дания, затова искаме тя да се замени с Австрия", каза Росен Казаков, директор на "БГ Фарма".

Друга причина за прекаленото намаляване на цените и изчезването на някои евтини продукти стават т.нар. лекарства призраци. Обикновено това са медикаменти, които регистрират индийски или китайски компании с нереално ниска цена. Така те подбиват пазара, но след това спират да внасят продукта. Междувременно обаче останалите генерични компании изтеглят евтините си медикаменти заради дъмпинга. Накрая остават само по-скъпите оригинални продукти, които трябва да плаща касата, обясниха специалистите. За да се избегне този риск, трябва да се усъвършенства системата за регистриране на подобни медикаменти.

Ниският процент на реимбурсация

също е сред проблемите, които притискат генеричната индустрия. В останалите държави здравните фондове плащат по-висок процент от лекарствата, а имат и договорки, с които им гарантират определен обем, който покриват. "При нас това липсва, а се искат отново допълнителни отстъпки от цената, ако ги направим при тези условия, те може да са за сметка на пациента", предупреди Владимир Афенлиев, член на УС на "БГ Фарма". Причината е, че разликата между цената на медикамента и частта, която плаща касата, трябва да се поеме от пациента. Така, колкото по-малко плаща здравният фонд, толкова повече остава болният човек да вади сам от джоба си. Според Афенлиев искането на отстъпки без такива последици може да се предприеме само срещу гарантиране на определен обем продажби от страна на НЗОК. Все още не е ясно обаче какви законодателни промени ще приемат народните представители в тази посока.

Генеричните компании са категорични и че ако държавата иска да осигури по-добър достъп до лечение на хората и да намали доплащането за медикаменти, трябва да стимулира предписването на евтини медикаменти. Това може да стане по различни начини. Един от тях е лекарите да са задължени

да изписват определен процент генерични

медикаменти. Във Франция например тази цифра е 65%, уточни Афенлиев. Подобно е положението и в Белгия. Друг механизъм е контролирането на изписваните продукти чрез софтуер. Когато те са генерични, лекарите могат да изписват без проблем и заявката им е приета от съответната електронна система на местната здравна каса. Когато изпишат скъп медикамент при наличието на евтин обаче, системата алармира и здравният фонд прави проверка дали е уместно издаването на подобна рецепта. Подобна е системата в Унгария. Досега обаче подобни стъпки не са направени от нито едно правителство у нас, въпреки много обещания, отчитат от "БГ Фарма".

Трябва консенсус за промени

Николай Хаджидончев,
председател на "БГ Фарма"

От години реформата в здравеопазването не се случва. Нужно е политиците да се обединят около харта за развитие на здравеопазването. В нея може да има пет основни точки, като едната е за лекарствената употреба. Само по този начин ще има приемственост в политиката и реални резултати в подобряването на здравната система, които ще се усетят след 5-6 г.

Генериците пестят пари

Генеричните продукти имат изключително важна роля за здравеопазването на всяка държава, тъй като пестят пари за лечение. Благодарение на появата им падат цените на оригиналните медикаменти и така остават средства, които да се пренасочат за включването на нови терапии без алтернатива. У нас около 61% от лекарствата, които плаща касата, са генерични. Заради ниските им цени разходът за тях е едва 25% от всички средства за медикаменти на здравния фонд.

Произвеждаме 21 млрд. хапчета

Генеричната индустрия е сред важните икономически отрасли у нас. Всяка година от българските фармацевтични заводи излизат 21 млрд. таблетки и капсули, 200 млн. ампули и сиропи, 125 тона субстанции. Огромна част от тези лекарства се изнасят. В генеричната индустрия са ангажирани 15 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай