Евросъюзът ще се разпадне

Евросъюзът ще се разпадне | StandartNews.com

Франция е на крачка от барикади по улиците, а Оланд е безсилен

Плевнелиев удари дъното с нападките срещу Русия, казва бившият депутат от БСП Страхил Ангелов

- Г-н Ангелов, президентът Росен Плевнелиев отправи остри обвинения срещу Русия в интервю пред "Индипендънт". Той укори Москва във водене на "хибридна война" срещу България и в участие в атаките срещу сайтове на наши институции.

- Това е едно от многото неадекватни изявления на Росен Плевнелиев. Този човек изобщо не е в крак с времето. В генерален план считам, че най-големият грях на Бойко Борисов и ГЕРБ е издигането му за президент, в годините, когато партията беше на гребена на вълната и затова хората го избраха. Мен ме е срам от този човек. Той удари дъното и е позор за България. Нямам представа откъде е почерпил информация. За хакването на сайтовете на държавните институции в деня на изборите мога да кажа, че подобна атака струва между 300 и 400 долара. Всеки уважаващ себе си хакер може да я свърши тази работа. Не разбирам защо му е на Кремъл да направи така, че да не работи сайтът на българското президентство или тези на ЦИК и ГРАО в деня за гласуване. Може би други сили са били заинтересувани от срива на страниците им в интернет. Явно Плевнелиев търси начин да се хареса на някого. Поне трябва да следи тенденциите, когато повтаря нещо като папагал, да внимава, защото ситуацията по отношение на Русия се променя. И тепърва за България подобряването на връзките с Москва ще бъде от ключово значение.

- АБВ и БСП поискаха оставката на президента и дори го заплашиха с импийчмънт? Правилно ли постъпиха?

- По принцип правилно, но за съжаление българската конституция е разписана така, че отстраняването на президента много трудно може да се случи. Аз не вярвам, че е възможно. Докато Плевнелиев неведнъж е показал, че

няма честта и достойнството да се оттегли сам

Така че вероятно ще се наложи да изчакаме до изборите догодина. Дотогава той ще остане държавен глава, каквото и да значи това. Защото държавните глави не ходят пред посолствата да хленчат. Не е лошо да поднесеш съболезнования, но неговото поведение е жалко и смешно.

- След атентатите в Париж Франция и Русия съгласуваха военните си действия срещу Ислямска държава /ИД/. Америка също подхожда конструктивно към Кремъл. Свидетели ли сме на обратен завой в политиката на Запада?

- Русия ще продължи да бъде фактор в Европа, независимо дали това се харесва на Плевнелиев или не. Както в чисто военно отношение, така и от икономическа гледна точка. Аз не съм изненадан от завоя на Запада, по-скоро съм учуден от тяхното лицемерие. Те създадоха ИД и я финансираха чрез техните лакейски монархии в Близкия Изток и Персийския залив. Поведоха борба с халифата, след като това зло почука и на тяхната врата.

Кой е в позицията да казва дали Башар Асад трябва да си ходи или да остане? Представете си Асад да каже, че Франция не бива повече да е република, а трябва да си намери крал Луи еди кой си номер и да си го приеме. Това нормално ли ще бъде? В международните отношения има правила, които трябва да бъдат спазвани, ако не искаме светът да затъне в хаос.
Отношенията на България с Русия тепърва трябва да бъдат преразгледани, защото след разпада на Европейския съюз, в който не се съмнявам, какво ще правим ние? Въпросът е накъде ще поеме България след ЕС? Европейските институции ще се разпаднат, убеден съм.

- Кое Ви кара да предричате крах на обединена Европа?

- Всички европейски държави имат различаващи се собствени цели и интереси. Този ЕС и институциите в Брюксел далеч

не обслужват народите, а слугуват на мултинационалния капитал

По тази причина проевропейските партии вече никъде не получават подкрепа. Наскоро имаше избори в Полша. Там левицата дори не успя да влезе в парламента, а евроскептичната партия спечели убедително мнозинство. Мисля, че същото я чака и Франция. Във Великобритания предстои референдум за излизането от общността, така че кой ще остане в този ЕС? България и Македония като кандидат-член.

- След клането в Париж виси въпросът как Европа да се опази от тероризма?

- Първият въпрос е защо беше ударена именно Франция. Тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и е ядрена сила. Тя, за разлика от Германия, има потенциал и може да бъде независима държава. Там делът на мюсюлманите като процент от населението на страната е най-голям в цяла Европа. Затова не съм изненадан, че там станаха терористичните актове, но е жалко, че загинаха невинни хора. Гневът на французите трябва да се насочи към последните им няколко правителства. Прави впечатление, че Никола Саркози е най-активният говорител и явно е забравил кой разстреля Кадафи. След френската намеса Либия потъна в хаос и вече не съществува като държава. На фона на стореното и в Ирак, и Сирия, западният подход е малко лицемерен.

- Какво трябва да се направи в Сирия, за да спре войната?

- В Сирия трябва да остане на власт сегашният президент Асад. Когато се проведат избори и ги спечели някой друг, нека го сменят. Сирия е светска държава, не е държава от типа на Саудитска Арабия и Катар. Мисля, че сирийският народ е достатъчно информиран и осъзнат, за да си избере кой да го ръководи. Сирия не е страдала от такава липса на демокрация, като горепосочените две монархии. Само че никой не пита кога в Саудитска Арабия ще проведат демократични избори и кога в техните закони ще бъде записано, че и жените са хора. Пак сме свидетели на лицемерие. Това лицемерие ще има много тежки последствия. Дори и всички европейски граници да се затворят и да се затегне визовият режим, във Франция например мюсюлманите вече са прекалено много. Френското общество е на крачка да затъне в много грозен конфликт - да се издигнат барикади по улиците, децата да започнат да се мразят в училище. Да се засилят процесите на сегрегация и алиенация на определени групи. Последствията ще бъдат тежки и, като гледам, Франсоа Оланд не е в състояние да вземе адекватни мерки.

- Пентагонът обяви, че вече ще бомбардира кладенците, рафинериите и бензиновозите на халифата на ал-Багдади.

- Довчера техните компании купуваха петрол от ИД, защото е доста по-евтин. Това изобщо не попречи на българския пазар отново да ни го продават срещу 2,40 лв. литъра. В създаденото от тях бойно поле вече над 200 000 души загинаха, повечето малки и невинни граждани, като тези в Париж. На тях кой ще им поднесе цветя?

Защо никой не отиде да поднесе цветя пред руското посолство

нали във взривения от терористите над Синай самолет загинаха над 200 човека? Или пък сирийците и руснаците просто не са хора? 1 млн. души, които загинаха в Ирак, също не са важни. Над 100 хиляди, които бяха избити в Либия, също нямат значение. Миналата седмица имаше терористичен акт в Бейрут, в който загинаха малко по-малко хора, отколкото в Париж, но не бяхме бейрутци.

- Какво да стори България пред идващата буря?

- България трябва да хвърли сили да повиши боеспособността на нашите служби за сигурност. Нужни са огромни инвестиции в сектора за сигурност, които не знам откъде ще намерим. Трябва да се увеличи ресурса за опазване на границата и да не се допуска мигрантите да влизат у нас.

- Дори и бежанците ли не бива да пускаме?

- Те не са бежанци, а мигранти. Трябва да имаме предвид, че тези хора неофициално в Турция вече са над 4 млн., спокойно за един кратък период могат да нахлуят големи маси хора тук. И ако европейците си затворят границите, а Турция откаже да ги приеме обратно, те ще останат заклещени у нас и в Сърбия. За нас това е непосилно - как ще ги издържаме, какво ще работят? Другото е, че тези мигранти ще трябва да бъдат заставени да останат у нас против волята им, тъй като те желаят да отидат на запад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай