Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка | StandartNews.com

София. Под патронажа на Комисията по здравеопазването на 42-рото Народно събрание у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. В парламента е разположен щанд с информационни материали за превенцията, профилактиката и резултатите от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

"Това е едно различно отбелязване на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, защото искаме да покажем, че има политическа воля за справянето с това социално значимо заболяване", коментира председателят на Комисията по здравеопазваенто д-р Нигяр Джафер. Тя подчерта, че след почти 10 годишни усилия на парламентарната Комисия по здравеопазването се е стигнало до реални действия и добави, че по данни на Националната здравноосигурителна каса след 5-месечно действие на програмата за безплатна ваксинация през 2013 г. са обхванати 24 на сто от 12-годишните момичета в България.

От началото на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през октомври 2012 г. до момента от имунизацията са се възползвали около 12 000 девойки. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84, като програмите в Англия и Дания водят класацията с обхват от над 80 на сто, а в Шотландия този процент е над 90. Профилът на безопасност на ваксините продължава да бъде много добър, като възможните нежелани реакции се следят текущо от Европейската агенция по лекарствата.

От 28 до 31 януари 2014 г. в България за седми път се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Националната здравноосигурителна каса, Столичната община, Българския лекарски съюз, Националния център по заразни и паразитни болести, Българския национален раков регистър, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Българския червен кръст, Българското сдружение по иновативна медицина, Националното сдружение за профилактика на РМШ и Асоциация „Усмихни се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай