Ето ги териториалните планове, които взривиха държавата

Заради тях четвърти ден миньорите са на протест

Ето ги териториалните планове, които взривиха държавата | StandartNews.com

От министерски съвет показаха финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са публикувани на страницата на Министерството на енергетиката в петък, 29.09.2023 г.На страницата на Министерството на енергетиката може да намерите и образците на териториалните плановете за трите области, които бяха предложени за обществено обсъждане на 2.08.2023 г.

Териториален план за справедлив преход на област Стара Загора

Именно заради плановете за справедлив преход избухна напрежение между миньори и енергетици, които излязоха на протест вече пореден ден. Премиерът Николай Денков настоява, че териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да се реши нищо, част от недоволството на протестиращите засяга проблеми, които дори вече са решени в плановете, така че много от исканията се основават на невярна или изопачена информация.

Териториален план за справедлив преход на област Перник

Според недоволните обаче нещата не изглеждат по този начин и не е имало обсъждане между засегнатите и властта.

Териториален план за справедлив преход на област Кюстендил

Според Регламент (ЕС) 2021/1056 на Европейския парламент и на Съвета oт 24 юни 2021 година за създаване на Фонда за справедлив преход (ФСП) определя като цел на ФСП да се смекчат неблагоприятните последици от климатичния преход чрез подпомагане за най-засегнатите територии и работници и да се насърчи балансиран социално-икономически преход като се предоставя целева финансова подкрепа.

Необходимо условие за отключване на средствата по ФСП (1,178 млн. евро за България, от които 505 млн. евро от Многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро от Инструмента „Следващо поколение ЕС“) е разработването на териториални планове за справедлив преход (ТПСП) с хоризонт до 2030 г. съгласно член 11 от Регламента. Тези планове касаят териториите от ниво NUTS3 (области), които ще са най-потърпевши от въглищния преход в следващите години.

В плановете трябва да бъдат посочени и начини за най-ефективно преодоляване на социалните, икономическите и екологичните предизвикателства в конкретните региони. Плановете се разработват на базата на изискванията на Фонда за справедлив преход при предварително зададена бланка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай