Електронни услуги ще улесняват шофьорите

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни административни услуги за шофьорите

Електронни услуги ще улесняват шофьорите | StandartNews.com

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни административни услуги за шофьорите.

Те са създадени по проект за надграждане на регистрите за периодичните технически прегледи, намаляване на административната тежест и оптимизация на контролната дейност на агенцията.

С реализирането на проекта близо 75% от  предоставяните от агенцията вече става по електронен път .

С въвеждането на новите услуги всички необходими документи за техническите прегледи на автомобилите, които се изискваха  досега, вече ще бъдат проверявани автоматично по електронен път в базите данни на останалите институции. През електронната система ще могат да се проверяват платени ли са данъците за превозното средство, както и гражданската отговорност.

Шофьорите ще могат да подават електронно и заявления за теоретичен изпит за правоуправление, за изпит за водач на такси, както и за изпит за шофьор на опасни товари. По електронен път вече ще се заявява и преиздаването, подмяната или издаването на дубликати на карти за дигитални тахографи и на карти за квалификация на водачите.

По проекта са оборудвани 80-те инспекторски екипи на агенция „Автомобилна администрация“ с таблети, принтери и съвременни камери.

Заместник-председателят на ИААА Дамян Войнояски посочи:

"Целта на проекта е да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса. От друга страна целта е и да се създаде нов модел на контролната дейност, основан на оценка на риска, за да се сведе до минимум корупционната среда, да се повиши контрола над инспекторския състав и да се повиши качеството на извършвания контрол".

Проектът „Надграждане на поддържаните от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ регистри за периодични прегледи за техническата изправност на ППС и обучението и изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Изграждане на нов модел на контролната дейност, основан на оценка на риска“ се съфинансира от

Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Добро управление“. Стойността на проекта е 990 553 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай