Експертите съветват: Сменете всички пароли

Експертите съветват: Сменете всички пароли | StandartNews.com

София. „Хората трябва веднага да си сменят паролите за достъп, независимо каква услуга ползват – електронна поща, онлайн банкиране и т.н. Няма гаранция, че доставчикът им на интернет не е бил компрометиран и паролата им не е открадната". Това каза Вени Марковски, председател на Българското интернет общество, по TV7.

По думите му личните данни на българите отдавна са компрометирани. „Имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти. Всичко това го има някъде и е въпрос на желание да бъде извадено и използвано", посочи той. По думите му възможностите за намиране на лични данни са безкрайни и това се дължи както на небрежното ни отношение към опазването им, така и на факта, че ЕГН например ни се иска за щяло и нещяло.

„За да спре търговията с лични данни, трябва да има един-двама наказани. По този начин ще се покаже, че така не може", категоричен бе Марковски.

Експертът посъветва зрителите да сменят често паролите си за достъп и препоръча да се ползват SMS известия, за да могат да "хванат", когато някой неправомерно ползва личната им информация.

Повод за притесненията относно сигурността на данните в интернет стана пробивът Heartbleed, оповестен че в началото на месеца. Милиони пароли, номера на кредитни карти и други твърде чувствителни данни са станали достъпни за потенциални компютърни хакери, които може тайно да са се възползвали от проблема преди откриването му. Пробивът засяга технологията за кодиране, предназначена да защитава интернет адресите, електронните пощи, чатовете, интернет търговията и услугите.

Експертите по електронна сигурност, които са открили опасния пробив, са особено обезпокоени, че той е останал неразкрит в продължение на повече от две години, пише "Мениджър". Редица правителства посъветваха бизнеса да направи щателна проверка на своите сървъри, за да види дали те не използват уязвими версии на този тип софтуер, известен като OpenSSL. Недостатъкът на този софтуер, констатиран сега, дава възможност на електронните крадци или хакери да декодират електронния трафик, докато той пътува по интернет, включително и да се доберат до паролите, банковата информация, личните и здравните данни и тайните кодове на милиони потребители.

За защита на данните е добре да бъдат сменени паролите за достъп до всички профили - имейл, социални мрежи, електронни услуги. Препоръчва се да се използват различни пароли за всеки профил. Много хора избират да помнят само една парола, с която да влизат навсякъде, но това е много рисковано - ако стане пробив на едно място, паролата може да се ползва за влизане в другите услуги, дори техните сертификати да са защитени. Сигурната парола трябва да съдържа по-голям брой знаци, комбинация от цифри, главни и малки букви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай