Експерти разкриват защо пилот се уби със самолет край София

До момента няма конкретна информация на каква височина точно е летял

Експерти разкриват защо пилот се уби със самолет край София | StandartNews.com

И днес продължава разследването на инцидента край Лесново, при който вчера загина пилотът Георги Влайков. Предстоят нови огледи на мястото.

До момента основните версии са две - пилотска грешка или прилошаване на пилота. Това са предварителните заключения на разследването, но какво точно се е случило предстои да се изясни. Инцидентът стана при подготовка за авиошоу, за извършване на сложна маневра. Записът на полета е иззет от разследващите и предстои да бъде анализиран от експертите.

Георги Влайков има лиценз за управление на подобни самолети от 2011 година и ръководи единствения лицензиран център за обучение на пилоти за самолети и хеликоптери.

До момента няма конкретна информация на каква височина точно е летял, съобщи в пред БНТ Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Записът на полета е иззет от разследващите и предстои да бъде анализиран от експертите.

Загиналият пилот е попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. При него самолетът започва да се върти около вертикалната си ос. Това се е случило при изпълнение на третата фигура от акробатичния полет, обясни експертът и пред Нова телевизия.

„Става въпрос за скоростен срив. При това положение машината става неуправляема. Двигателят е работил до съприкосновението със земната повърхност. Има следи от лопатите, които са набраздили земната повърхност. След удара самолетът отскача на около 5 метра. Пилотът е бил с колани, но от удара раменните се късат и остават само поясните”, обясни Христов.

Журналистът от списание „Клуб Криле" Димитър Ставрев увери, че пътнически самолет не може да попадне в подобен свредел. 

„На кадри от дрон се вижда, че самолетът пада по корем. Турбуленцията възниква близо до земната повърхност. Тя се усеща най-много при излитане и кацане”, поясни Ставрев. И допълни, че от 2018 г. са станали 12 катастрофи с подобни самолети, като загиналите са 7, а ранените четирима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай