Експерт с 4 версии за загиналия пилот

Загина 33-годишният Георги Влайков, който е имал богат опит като летец

Експерт с 4 версии за загиналия пилот | StandartNews.com

Малък самолет се разби вчера, а жертвата е 33-годишният Георги Влайков, който е имал богат опит като летец.

"Пилотът не е имал никакъв шанс при така стеклите се обстоятелства", каза в "Тази сутрин" ръководителят на звеното за разследване на авиокатастрофи Христо Христов след трагедията край Лесново.

„Двигателят на самолета е работил до последно, а пилотът е бил с колани. Думата "каска" не е адекватна в авиацията, той е бил с колани, обезопасен - и поясните, и раменните са закопчани. От удара са скъсани раменните колани, но пилотът не е имал съприкосновение с бордното табло. Това означава, че коланите са извършили предпазната си роля“, обясни експертът.

Христов поясни, че се работи по четири версии, свързани с трагедията - човешка грешка, технически отказ, влошена метеорологична обстановка или евентуално влошаване на здравословно състояние на пилота.

Специалистът обясни, че е възможно при извършваните маневри летецът да е имал проблем, но той е имал опита да ги направи. 

„Георги Влайков е завършил 2019 г. курс във Великобритания университет за изпълняване на фигури от висшия пилотаж. Участва в международни състезания няколко пъти. Аз вярвам и съм убеден, че той има този опит за изпълнение на тези фигури. При някои от маневрите обаче може да се попадне в скоростен срив“, каза Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай