Експерт попари шофьорите! Лоша новина за горивата

Говори Явор Куюмджиев

Експерт попари шофьорите! Лоша новина за горивата | StandartNews.com

Енергийният експерт Явор Куюмджиев предупреди за поскъпване на горивата.

"Цената в България в момента е средна за бензин и дизел около 2,65 лв. И при двата вида горива е най-евтината в ЕС. В Турция, Беларус и Украйна е повече, в Северна Македония е по-скъпа. Откъде ще дойде по-евтина цена - нямам представа при тези цени на суровия петрол в  световен мащаб, при проблемите в логистиката, които рафинерията ще започне да изпитва", коментира експертът в ефира на България Он Еър и прогнозира поскъпване с около 50-60 ст. на литър гориво. 

Експертът даде разчет как въглищните централи са обречени да работят на загуба - при цена около 220 лв. на мегаватчас и себестойност 300 лв., централите не могат да работят, а загубата на ТЕЦ 2 би била около милиард лева за година. 

По думите му са изпуснати всички срокове за предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи. А работниците са оставени на произвола на съдбата. 

Енергийният експерт подчерта, че през 2023 г. е имало хора, които са превили бизнес с компенсациите за ток - посочи случай за получени 100 млн. лв.

Куюмджиев допълни, че в региона няма достатъчно ток и когато ТЕЦ-овете спрат да работят, няма да има откъде да внасяме. 

Очакванията му са за двойно увеличение на цените на тока в близко бъдеще, слънчевата енергия определи като възможна алтернатива след 50 г., когато се развият технологиите за съхранение и нецентрализирано разпределение на електроенергия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай