Екшън с кораби. Български военни курсанти станаха герои

Случката е край бреговете на Чили, корабът ни плава към Антарктида

Екшън с кораби. Български военни курсанти станаха герои | StandartNews.com

Екшън с кораби в новогодишната нощ. Яхта едва не потъна, в спасителната операция участваха български военни курсанти.

Български военни курсанти от изследователския ни кораб на път към Антарктида спасиха бедстваща канадска яхта с 13 души на борда, след като съдът се оказал с пробойна и започнал да се пълни с вода, предават от dir.

В Новогодишната нощ военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" взе участие в операция по оказване на помощ на бедстваща моторна яхта - с името "EL DOBLON", при подходите на пролива Дрейк. Яхтата плава под канадски флаг и е с 13-членен екипаж, съобщиха от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна.

В 1:45 ч. местно време на 1 януари 2024 г. корабът получава сигнал "MAY DAY" по УКВ радиостанцията на канал 16. Пет минути по-късно идва обаждане и от Чилийската брегова охрана, с молба за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд. В 1:55 ч. Научноизследователският кораб 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност.

От НИК 421 веднага подготвят спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд. На борда на кораба се подготвят и за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора от яхтата.

Час по-късно, при подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от "ON SCENE COMMANDER" от Чилийската брегова охрана, тъй като бедстващата яхта навлиза в островна група с по-спокойни води, и вече е активиран и чилийски военен SAR кораб.

Флотилен адмирал професор д.в.н Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", от чийто състав е полярният кораб на България, отправи поздравления към командира на НИК 421 кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж.

Военните курсанти на борда на НИК 421 отплаваха от наши води към Антарктида на 27 декември.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи