Екоминистърът: Ще спра вноса на боклук

Личев обясни, че има документ, според който са похарчени над 500 000 лв за ДМС-та

Екоминистърът: Ще спра вноса на боклук | StandartNews.com

“Не съм се отказал да спра вноса на боклук от страни извън ЕС. Въпреки натискът, който ми се оказва, няма да се откажа.” Това заяви на брифинг пред медиите служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, предаде репортер на Novini.bg

Според него постоянно "изплуват" нови документи с притеснително съдържание. Личев обясни, че има документ, според който са похарчени над 500 000 лв за ДМС-та (ДМС - Допълнтелно материално стимулиране - б.р.) на служителите в министерство. Относно дефицита в бюджета на МОСВ Личев посочи, че тече проверката, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро. По думите му става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления.

Той съобщи, че има голямо забавяне на документи по различни проекти и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

Екоминистърът разпореди да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС.

Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа, подчерта служебният министър.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание, отбеляза министър Личев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай