Една светиня се руши. Отчаян призив за помощ

Снежана Аческа иска държавата да купи къщата на Димитър Талев

Една светиня се руши. Отчаян призив за помощ | StandartNews.com

Една светиня се руши пред очите ни като народ и държава. Това е къщата на Димитър Талев в град Прилеп, Северна Македония. Тя е увековечена от великия писател в романа му "Железният светилник" като дома на семейство Глаушеви.

Наследниците на Димитър Талев за пореден път призоваваха българската държава да откупи къщата на писателя. Тя е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г.

Жената иска да я продаде на българската държава срещу 100 000 евро, предаде bTV. Идеята е след това имотът да бъде превърнат в културен център.

Очаква се коментар от министерствата на културата и на външните работи.

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп е вековна, тя е в типичен възрожденски стил, но Снежана Аческа не е в състояние да я поддържа.

Аческа обясни, че къщата е голяма, има десет стаи, има и голяма библиотека с много книги. Тя каза, че има българско гражданство от 2002 г. и призова България да купи родната къща на Димитър Талев. "Не искам да ставам богата от къщата на Димитър Талев, а искам тя да стане музей", заяви Снежана Аческа.

Тук е ролята на българската държава да влезе в своята роля и да спаси къщата на големия български писател Димитър Талев, заяви на пресконференцията Любомир Талев. Той добави, че "турската държава иска да закупи къщата, тъй като тя е образец на османската архитектура".

Наследникът на Гоце Делчев Христо Христов, който е диригент, каза, че каквато и да е цената на къщата, тя е несравнима с безценната литература на Димитър Талев.

"Разбира се, че къщата трябва да се закупи. В тази къща се разгръщат и действията в романите на Димитър Талев, и тя е свята за всеки един от нас. Трябва България да има в центъра на Прилеп една къща, която да е музей на Димитър Талев - да бъде музей на българската литература и култура", заяви проф. Михаил Неделчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай