Джипитата в половин България на протест

Джипитата в половин България на протест | StandartNews.com

Лекарските протести обхванаха половината страна. След като в понеделник четири области дадоха старт на протеста, а вчера още 5 големи градове се присъединиха към тях, рано тази сутрин  бройката скочи с още 9  области. Личните лекари в Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково днес също няма да практикуват в знак на недоволство. 

Медиците не са съгласни с новите правила, по които трябва да работят от 1 април, както и от бюджетите, с които трябва да боравят. Днес от Столичната лекарска колегия (СЛК) подкрепиха колегите си и апелираха още бели престилки да се включат в протестните действия, съобщава Дарик. 

Драмата  с лекарските протести стартира с новината за разписване на нов анекс към Националния рамков договор от 2015 г. Медиците искат договорът да остане в сила след 1 април без изменения, докато не бъде приет нов такъв за актуалната година. Това трябваше да се случи преди началото на предстоящия месец, но от Българския лекарски съюз отказаха да разпишат предложения от НЗОК и здравното министерство рамков договор. 

Лекарите искат да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор. В претенциите на медиците влиза и настояването държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява, както и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.

Вече има отправени призиви към Комисията по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимо публично поведение на здравния министър Петър Москов, "уронващо морала и достойнството на българския лекар". 

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че  Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай