Лекарите излизат на протест и в Добрич

Лекарите излизат на протест и в Добрич | StandartNews.com

Общопрактикуващите лекари в Добричка област няма да влязат в кабинетите си в сряда. Това съобщиха на нарочна пресконференция пред медиите д-р Стелиян Щерев - председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Добричка област, д-р Галя Василев - председател на Районната лекарска колегия и други лекари. Те обявиха, че се присъединяват към стачкуващите си колеги в страната, като в 11 часа в сряда ще проведат и протестен митинг пред сградата на ДКЦ1 в града. Добричките медици изцяло подкрепят исканията на колегите си. Д-р Щерев определи случващото се в здравната система като хаоис и добави:

"Лично аз се чувствам като в Гулаг - ментално и професионално, защото ми налагат какво да правя. Аз не съм администратор, а с тези промени трябва да карам пациента да се разписва 4 пъти на един амбулаторен лист. Това е абсурдно. Налагат ми ограничение в свободата да лекувам хората и в това какви лекарства да изписвам. С вързани крака няма как да се бяга". Становището му подкрепи и д-р Василева, която добави, че с въвеждането на идентификатори карат лекарите да стават администратори. Според д-р Валери Веселинов - хирург и управител на ДКЦ 2, това няма да е последното лекарско недоволство. Той е категоричен, че трябва да се реши проблемът кардинално.

"Държавата трябва да плати задълженията си към Здравната каса и тогава ще има пари. Друг съществен момент е да се разбие монополът на Здравната каса и това може да стане като най-после се въведе електронната здравна карта на всеки пациент. Не е нужно да имаме идентификатори лекарите, а просто да се въведат здравните карти за пациентите" - каза д-р Веселинов. В деня, в който личните лекари няма да отворят кабинетите си, пациентите ще бъдат преглеждани в кабинетите за неотложна помощ в двете ДКЦ-та в града, като медиците споделиха, че в следващите дни сигурно ще продължат протестите си с едночасово спиране на работа. В Добричка област има общо 146 общопрактикуващи лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай