Джаз под дъжда

Джаз под дъжда | StandartNews.com

Стара Загора. Със световната премиера на музикалната увертюра „And The Trumpets Sing" /„Песента на тромпетите"/ на Любомир Денев, един от доайените на българския джаз, стартира международния фестивал „Джаз форум Стара Загора" в четвъртък вечер. Творбата, написана специално за феста бе изпълнена от тромпетните секции на Биг-бенда на БНР и военния Биг-бенд на Стара Загора под диригентството на самия маестро Денев. Парчето ще бъде музикална емблема на фестивала, чието мото е „Да засвирят тромпетите". Всяка фестивална вечер от програмата да края ще започва с римските фанфари, които звучат в началото на увертюрата.

Малко след като на откритата сцена пред кметството се качиха първите изпълнители - джазмените от националния Биг-бенд на БНР, с диригент Антони Дончев, от небето ливна проливен дъжд. Част от публиката се скри под козирката на общинската сграда, други разпънаха чадъри и очаквания празник на джаза под липите продължи. „Ерик укроти дъжда", не скриха възхищението си феновете на джаза от изпълнението на виртуозния тромпетист Ерик Влуиманс. Красивите музикални фрази на холандеца, сякаш танцуваха между капките.

"Влуиманс свири свежо и самоуверено, вплитайки мелодичността на Клифорд Браун и нюансираността на Майлс, но без да ги имитира", пише за него световния авторитет в джаза „Jazz Times".

След това на сцената се качи квартета „Fly Me To The Moon", който обра овациите на публиката с неземните си парчета. Неслучайно лидерът на групата Росен Захариев е учил джаз при легендарния Боб Брукмайер и в топколежа „Бъркли". С причудливите си сола той и момчетата от групата – Георги Дончев – бас, Тодор Стоянов – синтезатори и Александър Даниел - барабани, сякаш наистина търсеха връзка с извънземни и правеха музика от всеки предмета покрай себе си.

Джемсешъна късно вечерта, в който се включи американският тромпетист от руски произход Александър Сипягин, бе истинско украшение на първия ден от международния фестивал „Да засвирят тромпетите"

В петък старозагорци и многото гости на града, дошли специално за празника на джаза, ще чуят Братя Влидигерови – квартет, полското трио Мачей Фортуна и Михаил Иосифов- бенд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай