Другар за другаря е вълк

Другар за  другаря е вълк | StandartNews.com

Самоунищожението в БСП върви с пълна сила

Докато Сергей Станишев си глади костюма за конгреса на ПЕС в Будапеща, където да бъде преизбран начело на евросоциалистите, собствената му партия не спира да се тресе от солидни скандали.

Аферата с подкупа, която не отшумява втора седмица, бе разказана лично от него на конгреса на БСП миналия юли. Разбира се, Станишев вече не е председател, а и се е нагърбил с тежката мисия да води към светлото бъдеще всички европейски социалисти, затова сигурно

няма време да се занимава с дреболии

Другата дандания, която за пореден месец се търкаля в публичното пространство, е кой член на червеното ръководство е получавал по 30 000 лв. на месец от фалиралата КТБ за "консултантски" услуги. От изнесените списъци с посетителите на банкера беглец Цветан Василев стана ясно, че дузина мастити социалисти редовно са пристъпвали на неговото килимче, което също поражда доста въпроси сред редовите социалисти.

Вместо да получат отговор от "Позитано" 20, ръководството се забавлява да устройва другарски линч над Георги Кадиев. Депутатът си позволи да внесе законопроект, позволяващ агитация на друг език с превод на български, и оттогава червената върхушка го трича за здраве. За две бройки той не бе натирен от парламентарната група, но на следващото заседание на Националния съвет здравите сили се готвят отново да сложат главата му на дръвника и да пуснат в действие дежурните палачи. "Готви се някакъв "пленум на истината", ще хвърчат някакви глави.

Ще се делим на арийци и нечистокръвни

мрачно се пошегува Кадиев.
Иронията в случая, че миналата година същата идея - в полза на агитацията на майчин език, бе защитена в парламента от сегашния лидер Михаил Миков и от тогавашния оргсекретар Красимир Янков. Тогава своеволието им мина незабелязано, докато заради соловата акция Кадиев набързо го овъргаляха в катран и перушина. "Мекере на ДПС/ГЕРБ", "американска агентура", "предател" и "майкопродавец" бяха най-милите епитети, с които се обръщат към него разбеснелите се другари.
Естествено, същите хора до вчера се целуваха с ДПС на Орлов мост и с голи гърди бранеха "най-успешното правителство на прехода", тоест това на Пламен Орешарски, от протестиращите варвари.

Насъскването срещу Кадиев е обречен опит за сплотяване на партията срещу общ враг. Това лекарство вече е изветряло, след като многократно бе прилагано в последните години. Изглежда соцпартията необратимо навлиза в етапа, когато след като е изгубила каузата и властта, се разпада на групички по интереси.

Михаил Миков също изглежда безпомощен да овладее хаоса и самоизяждането, и преминал изцяло към отбранителна стратегия, като се опитва са управлява щетите. Лидерът на БСП отлага провеждането на пленум с идеята страстите да се поукротят. Вместо това обаче те се изливат буреносно по страниците и екраните на медиите, крамолите се засилват и в червената депутатска група.

Дълго време на "Позитано" властваше мантрата "Да не се караме сега преди изборите, да се обединим срещу десницата". Сега обаче

здравият разум е скъсал синджира

и вместо да издигат номинации за кметове и съветници, да обсъждат тънкостите на общинската лява политика, червената централа е парализирана от престрелките между влиятелните кланове.

Средата на интриги и шантажи е особено пагубна за кандидат-кметовете, които ще се престрашат да се явят от името на БСП да се борят за доверието на избирателите наесен. Практически миналото в нелегалност Изпълнително бюро ги обричат да бъдат камикадзета, които да си загубят кампанията в оправдания и междудругарски свади. В тази връзка недоизключеният "враг с партиен билет" Кадиев припомни на другарите си максимата на Томас Джеферсън: "Ако не се държим заедно, ще ни избесят поотделно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай