Д-р Йорданов, БЛС: Парите за здраве свършват през септември

Д-р Йорданов, БЛС: Парите за здраве свършват през септември | StandartNews.com

София. С тези темпове на разплащане от Здравната каса, от септември няма да има пари за здраве, предупреди в ефира на БНТ д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

"Някой трябва да бие тъпана", каза д-р Йорданов. Той припомни, че още в намалото на годината лекарите са предположили, че се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от около 200 милиона лева. Всъщност задаващият се дефицит до края на годината се очаква да е 491 милиона лева.

Д-р Йорданов подчерта, че дори ако Надзорният съвет на Здравната каса направи предложение за актуализация на бюджета, не се знае ще има ли парламент, който да го приеме, както е по нормативна база.

Тезата, че няма осигурено финансиране за здравеопазването от септември защити и председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов пред БНР.

На 17 юни Консултативният съвет за национална сигурност се обедини около предложение за провеждане на извънредни парламентарни избори между 28 септември и 12 октомври. Ако предположенията за разходите на Здравната каса и необходимостта от акуализация на нейния бюджет се окажат верни, то те ще съвпаднат с предизборната кампания, прогнозира д-р Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай