Д-р Петър Кътев: Духът поддържа тялото младо

Д-р Петър Кътев: Духът поддържа тялото младо | StandartNews.com

"Детство мое, реално и вълшебно, детство мое, така си ми потребно. Все се мъча света да обгърна, яхнал пръчка при тебе да се върна. Ах, в юмрук ръждив петак да скрия, пак с кучето да вдигна олелия, пак с пипер да поръся филия...". Това с филията и пипера до ден днешен сериозните хора го тачат и уважават, та и го правят. И до ден днешен честваме и Международния ден за защита на детето. Но тук изниква въпросът от кого го защитаваме? Дали не е от самите нас? Ние помним детството си, защото това е същността на Аза. С една дума казано, каквато е била физиологично-анатомичната и социално-адаптираната ситуация по време на бременността, то такъв ще бъде и индивидът през целия му живот.

От голямо значение е кой, как и къде е обгрижвал детето и е предавал основните уроци за живота му. До 3-годишна възраст се формира неговата социална адаптивност към света. От 3-та до 7-ата година са отдадени на възпитанието му. От 7 до 14 години се изгражда опортюнистичната действителност за неговия съзнателен живот. От 14-ата до 21-ата година малкият homo sapiens лека-полека се превръща в завършен индивид. След тази възраст промените в неговото съзнание и подсъзнание са почти невъзможни. Или това ще бъде отрицание на отрицанието. Да не говорим, че в България вече на 21 г. някои момичета са готови да станат баби. Според определени нива на психологията личността е биологично предопределена. А за други учени основна роля при формирането на личностния характер играе нефизическата психология на религиозната душа. В научните и теологичните среди се прокрадва информация, че колкото по-духовно извисен и вярващ е един човек спрямо детското си познание, толкова по-бавно остарява и физически младее. Да не говорим за неговата социална коректност. В Корана е записано: "Никога няма да се страхуваш от човек, който вярва", както и че "светата религия е успокоение на душата". Но също там много добре е записано: "Ако не уважаваш религията на отсрещния, ти си безверник". В контекста на същото трябва да се гордеем от факта, че сме една полирелигиозна държава, в която различните религиозни етноси се уважават помежду си на първо място като хора. На второ място, зачитат своя начин на мислене и вяра.

Все пак да не забравяме, че на 1 юни преди 138 години беше отнет животът на една от най-големите български личности. Че е било в битка - да, имало е битка. Но и че е имало предателство - имало е. На какво ли са му завидели? На великото писателско перо? На свободомислието или на това да не бъдеш социално-анатомичен роб?

Но в крайна сметка всеки от нас си остава завинаги дете за своите родители. Начинът на мислене основно се формира от майката, а впоследствие - от бащата. Добротата, както и демонизмът, е общо родителско творение. В Стария завет е записано: "Насочи децата си в правилната посока, когато те остареят - няма да бъдат загубени". "Скъпо дете, ако станеш мъдро, аз ще бъда един мъдър родител. Мъдрите деца стават мъдри родители". Знае се, че на много деца е отнето детството. Къде от бедност, къде от лошо възпитание, къде от алчност, къде от болест.

Една от болестите, които не прощава на мало и старо, която доскоро не беше позната за нашите географски ширини, е маларията. Терминът произхожда от италиански и означава "лош въздух". Болестта се причинява от ухапването на болен женски комар, познат като anopheles. Същото е и зооноза. Известни са няколко щама, които са отговорни за развитието на заболяването: P. Malariae, P. Falciparum, P. Vivax, P. Ovale и P. Knowlesi, причиняващ маларийни инфекции при макаци и хора. И в този случай са налице грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура, втрисане и други. Всичките видове могат да имат и неспецифични симптоми, предхождащи първата фебрилна атака, известна като малариен пристъп (малариен пароксизъм). Същият се проявява периодично - на 72 часа при P. Malariae и на 48 часа при P. Falciparum, P. Vivax, P. Ovale. Инфекция с последните два патогена е отговорна за хроничната малария. Коварно състояние, което може да се завърне години или месеци след първото заразяване, дължащо се на латентни паразити, останали в черния дроб. Най-тежката форма на малария се причинява от паразита P. Falciparum, чиито симптоми се проявяват от 9 до 30 дни след инфектирането. В този случай може да се стигне и до церебрална малария - тежка форма, която включва енцефалопатия. Най-застрашените групи са деца до 5-годишна възраст и бременни жени, при които вероятността от раждане на мъртво дете или такова с ниско тегло е значителна. За съжаление болестта е трудно контролируема, тъй като са налични и маларийни паразити, които могат да инфектират птици, влечуги и други бозайници. Значителна заплаха представлява птичата малария, причинена от Plasmodium relictum.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай