Доставят ни F-16 Block 70 през 2023 г.

Супер модерният изтребител е със система срещу падане, ако пилотът е припаднал

Доставят ни F-16 Block 70 през 2023 г. | StandartNews.com
  • Супер модерният изтребител е със система срещу падане, ако пилотът е припаднал

България може да разполага със супер модерния изтребител F-16 Block 70 през 2023 г.
Първият самолет от тази модерна модификация се очаква да бъде произведен в новия завод на компанията Lockheed Martin година по-рано. Заводът, който се намира в Грийнвил, Южна Каролина, е пред пуск, като в момента се правят тестове на производствените линии. Това съобщи директорът „Международно бизнес развитие на F-16“ в Lockheed Martin Джеймс Робинсън, който представи F-16 Block 70 в Пловдив днес.

ВИЖТЕ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА F-16 Block 70

В сделката с България влиза доставката на осемте машини, оръжейната им система за поразяване на цели на земята и във въздуха, изграждането на инфраструктурата и обучението на пилоти и механици. F-16 Block 70 разполага с най-модерна авионика, част от която е система за предотвратяване на сблъсък със земята, ако пилотът е припаднал.

На презентацията в Пловдив Робинсън излъчи запис от пилотска кабина със същия казус, като на определена височина при неадекватен пилот самолетът е поет от системата и е издигнат обратно във въздуха. По думите на Джеймс Робинсън само до момента тази система е спасила 8 пилоти.

Наред с това модификацията F-16 Block 70 има 12 000 летателни часа без нужда от основен ремонт. Заради модерната си радарна система изтребителят може да поразява до 20 цели на земята и във въздуха почти едновременно. Резервоарът на изтребителя е по-голям и съответно – полетът също е по-дълъг от този на традиционните F-16.

Сделката с България е предмет на преговори между правителствата на България и САЩ. Според Робинсън очакванията са преговорите да бъдат финализирани през юни или юли тази година.

„Получихме много голяма поръчка от Бахрейн и това наложи изграждането на новия завод в Грийнвил. Следващата поръчка за F-16 Block 70 получихме от Словакия. Интерес към F-16 са заявили и държави от Азия, Южна Америка и средиземноморския регион. Ние сме оптимисти и се надяваме да имаме възможност да доставим подобна техника и за България”, каза Робинсън. Гърция е един от клиентите на Lockheed Martin, който ъпгрейдва вече закупените F-16, като програмата при тях е за версия F-16 V на 85 самолета.

Ако двете правителства се договорят за доставка на F-16 Block 70 за българските ВВС, обучението на пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево в САЩ ще продължи от 9 месеца до 1 година. Младите български пилоти обаче трябва да минат 2-годишно обучение в Щатите.

От компанията уточниха, че в момента разработват хеликоптер от ново поколение, който има два пъти по-големи способности от съществуващите със запазване на оперативните му способности. Щатската фирма работи и с НАСА за изпращане на хора отново на Луната, а и на Марс. В момента разработват и свръхзвуков самолет, съобщи още Робинсън.

Партньорството на компанията в България, ако бъдат поръчани F-16 Block 70, ще обхване и родните научни среди, съобщи още Робинсън. От Lockheed Martin обаче няма да изграждат завод в България, но ще разчитат на поддръжката на F-16 Block 70 да бъде поета от български фирми.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай