Донорска ситуация! Вдигнаха Спартана, германка спаси българи

Туристка изпадна в мозъчна смърт, близките й дариха органи

Донорска ситуация! Вдигнаха Спартана, германка спаси българи | StandartNews.com

Нова донорска ситуация реализираха лекарските екипи в Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна, съобщават от лечебното заведение в морската столица.

Донор е 50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив.

Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

"Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи", обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорство.

След дълги документални процедури на международно ниво вчера бяха експлантирани двата бъбрека и черен дроб в операционните на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

"Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент", подчертаха от УМБАЛ "Св. Марина".

Малко по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че Самолет C-27J "Спартан" с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт за транспортирането на органите.

Самолетът C-27J "Спартан" с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза Враждебна на Военновъздушните сили излетя за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа.

Машината беше подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев. На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ "Александровска", които бяха превозени по маршрута София - Варна - София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. В 23:58 часа снощи самолетът кацна обратно на летище Враждебна, добавят от МО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай