Домино! Пловдив и Бургас скочиха срещу паметниците на Альоша

Настроенията срещу монументите на Альоша в двата града рязко избухнаха

Домино! Пловдив и Бургас скочиха срещу паметниците на Альоша | StandartNews.com

След София и Пловдив, и Бургас се вдигнаха срещу съветските паметници. Настроенията срещу монументите на Альоша в двата града рязко избухнаха. Хората искат демонтаж на съветските паметници.

И в Пловдив, и в Бургас тече дискусия от години. В Бургас дори са приети правила за преместване на монументи. Най-важното условие е да има поне 1000 подписа на граждани в подкрепа на искането. Никой не ги е събрал досега. Многократно обаче е поставян въпросът за преместването на Альоша от центъра на града.

Неприемливо е монументите на велики българи като Христо Ботев и Васил Левски да са малки, а съветският войник да се извисява над всички, и то в центъра на града, коментира Стефан Петров от Организацията за закрила на българските граждани.

Много по-големи са страстите в Пловдив. Той се стигна  до решение за демонтаж, но то бе отменено. През август областният управител обяви, че крайното решение е в ръцете на Общинския съвет.

В Пловдив обаче има проблем с демонтажа. Альоша е нависоко и няма как кран да стигне до горе, или трябвало да е 200-метров. Освен това цялата площадка преди стълбите на тепето отдолу е куха, защото е имало воден резервоар за напояване и за шадравана. Това означава, че подемното съоръжение може да пропадне, ако се качи там. Освен ако не нарежат Альошата на части. Според документите му те са 85 на брой.

Легендите около Альоша в Пловдив са безброй. Една от тях разказва, че през 1955 г. инкогнито на проверка преди откриването дошъл съветският лидер Никита Хрушчов. Той обявил, че два елемента от стойката противоречат на съветския боен устав. Войникът не държал правилно шпагина - виси надолу като пистолет, а не притиснат отпред. Другата грешка е, че кепето на боеца е наклонено наляво, а по съветския устав е надясно. Парите за паметника обаче вече били хвърлени и нямало как да се направят промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
38 Коментара
Пловдивчанин
преди 4 месеца

Тези които искат да го бутнат не са родени в Пловдив! Всеки пловдивчанин има своята история с този паметник! Не пипай те паметника за да не ви пипне вас!

Откажи
Трапера
преди 4 месеца

Ще ми пипне дедовия. Долу всички рашистки паметници.

Откажи
Анна Василева
преди 4 месеца

Абсолютно сте прав. Толкова много спомени и то, хубави! Долу ръцете от Альоша! Искам референдум!

Откажи
Чичко
преди 4 месеца

Ела да ми го пипнеш. Може да го поемеш с уста. За друго не ставаш тъпако

Откажи
Рера
преди 4 месеца

Ти трябва отдавна да си с потури а жена ти с фередже

Откажи
Единака
преди 4 месеца

Голям юнак си тук педалче

Откажи
Стивънсън
преди 4 месеца

ДА ВИ ЕПМ РАШИСТИ И АНТИБЪЛГАРИ, ЧЕРВЕНИ КРАДЦИ, СЪСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ!

Откажи
Стив
преди 4 месеца

На окупаторите САКРАЛИТЕ да се натрошат на чакъл и се застелят магистралите,да газим всички върху тях!

Откажи
Немоавидишам
преди 4 месеца

Ми го бараш

Откажи
ПешоДренски
преди 4 месеца

Абе, тъпунгер ... Оди се гръмни! Бахти нискочелите пърдешковци са се навъдили напоследък! Хем тъпи, хем с редки зъби и космат език ... Мани!

Откажи
СТАМАТ
преди 4 месеца

ТАКИВА ИЗ РО Д ЧЕТА КАТО ТЕБ, ДА ХОДЯТ ДА БУТАТ НА СЕЛО ОБОРА НА ДЯДО СИ!!!

Откажи
Idhdj
преди 4 месеца

Тебе лично аз ще те изчукам горе ако те барна кой си, мамицата ти мръсна продажна шЪ е'ба!!! 😡

Откажи
Vidol
преди 4 месеца

Хора помнете ! Там където руски ботуш стъпи трева не никне! Цялата ми 80 годишна омраза срещу червените гниди ще се стопи, ако съборят тая гад извисена над моя любим и вечен град Пловдив. Давам 1000 лева за унищожаването МУ. И НЕКА СЕЛЯНДУРИТЕ ДЕТО НАВОДНИХА ГРАДА още след 9-ти да си го вземат на село. Халал да им е!!!

Откажи
Лили
преди 4 месеца

Проклятие за такива изроди , като теб !

Откажи
Tyr4ina
преди 4 месеца

Ati 6to ne ide6 pri evroatlatizite either takiva Kato ima turzite pak znae6 ok

Откажи
Рора
преди 4 месеца

Отивайте в .турция

Откажи
Стивън
преди 4 месеца

САКРАЛНИТЕ "МОНУМЕНТИ" НА РУСКИТЕ АГЕНТИ ДА СЕ НАТРОШАТ И КОМУНИСТИТЕ ДА СИ ПОСИПЯТ ГЛАВИТЕ С ТЯХ ИЗБИХА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРИЯ ТИЯ ЧЕРВЕНИ ИЗРОДИ!

Откажи
Види, Видеото...
преди 4 месеца

80 мерки на г.азо да ти излезнат, дрът пръч Малко си онождан като манечок

Откажи
КРУМ
преди 4 месеца

ВИДОЛЕ, ПЪРВО СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ, ПЪК ПОСЛЕ КОМЕНТИРАЙ!!! ЩОМ И ИМЕТО СИ ПИШЕШ НА ТУРСКИ, ЗНАЧИ ИСКАШ ПАМЕТНИК НА СЮЛЕЙМА БЕЗУМНИЙ!!!

Откажи
Възмутен
преди 4 месеца

Идиоти в Пловдив има не по-малко от София. А Бургас само ще си спомнят за руските туристи. Да разрушаваш паметници е най долното нещо с което може да се занимава човек . Тези дето ги разрушават са обикновено некадърни да създадат нещо , в главите им освен злоба друго няма. Прост народ слаба държава.

Откажи
Бай....
преди 4 месеца

Добре казано! ++++++++*100000

Откажи
Д.Маринова
преди 4 месеца

"Прост народ,слаба държава" - ти не си ли българин и не живееш ли в България?

Откажи
Ежко бежко
преди 4 месеца

РУСОФИЛИСТИЦИТЕ В СИБИР ЗА ДА ИМА МИР!

Откажи
Амин
преди 4 месеца

Странно е как са го монтирали преди със старата техника а сега със съвременната не могат.Предполагам,че хиликоптер е участвал.Сега няма ли?

Откажи
Спас
преди 4 месеца

Останаха 5-6 въртолета! 33 години вандалите рушат, а не създават! ...остана само въртолета на Тиквуний...:))) Да опитат с новите самолети дето са само на хартия!:)))

Откажи
Лили
преди 4 месеца

Авторката е лъжкиня! Напротив! Хората се вдигнаха в защита на паметниците и против вандализма и унищожението! Като лъже ,тази явно от платения слугинаж, поне малко не се ли срамува! Проклятие за всички манипулатори, лъжци и унищожители!

Откажи
Иван...
преди 4 месеца

Събориха мавзолея цъфнахме, сега след събарянето на ПСА ще вържем.

Откажи
Беж в Сибир
преди 4 месеца

ЕДИН КОМУНИСТ ДА НЕ ОСТАНЕ ЧУМА ДА ГИ ХВАНЕ ДОЛУ РУСКИТЕ ФАШИСТКИ КАМАНЯЦИ!

Откажи
Ради
преди 4 месеца

Внимавай какво пожелаваш,че всичко се връща като бумеранг!

Откажи
Въпрос
преди 4 месеца

Като демонтираме "Альошите", тези на Ботев и Левски ще станат ли по-високи или ще останат същите?

Откажи
Панта
преди 4 месеца

ДеБилите, нямат адресна регистрация. Българските паметници, са мънички, защото средствата за тяхното изграждане, са събирани от народа. Ботев и Левски, са в алея, в подножието на Бунарджика. Кореняците майни, знаят, че държавата на този войник, запазва Пловдив в българските граници. ДейБа явно много искат, Гърция, подкрепяна от Англия, цяла Южна България, да е гръцка. Да не говорим, че този паметник, е антифашистки. О, Южна България, много добре знае, какво е фашизъм. По тези места е Стара и Нова Загора. "Клаха го, както турчин, не го е клал..." Тук се търкалят отрязаните глави и са получавали "грантове" за тях. Тук са битките на Антон Ивановци. И гаврата с Вела Пеева. Днес розовите фашисти, наричат патриотите които са благодарни на този войник, че България съществува, фалисти.

Откажи
Тъп народ
преди 4 месеца

ПАК СА ТЕ ИЗЛЪГАЛИ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ!

Откажи
ЮЛИАН
преди 4 месеца

ПУСТИ.СТРАНДЖАЛИИ.БЕЗ. КОРЕНИ.И.ЖИЦИ.КОГА.И.ВИЕ СТАНАХТЕ.ЕВРОАТЛАНТИЦИ

Откажи
Габриела
преди 4 месеца

Т Глупости от град Пловдив съм и паметника Альоша НЕ МИ ПРЕЧИ

Откажи