Доказахме, че сме лидер на световно ниво

Доказахме, че сме лидер на световно ниво | StandartNews.com

Устойчивото развитие е баланс между икономическата, екологичната и социалната отговорност на бизнеса

Сертифицираме се по международно признати стандарти, казва Димитър Цоцорков, изп. директор на "Асарел Инвестмънт" ООД и член на УС на "Асарел-Медет" АД

- Господин Цоцорков, "Асарел-Медет" АД е номинирано за наградата на КРИБ в категория "Качество" заради сертифицирането си по доброволния стандарт за устойчиво развитие. Как този стандарт помогна да управлявате качеството в компанията?

- Когато говорим за качество, за мен в основата стои сертифицирането и работата по международно признати стандарти. Мисля, че така се осигурява надеждност и предвидимост на резултатите във всяка сфера на дейност. От друга страна, за всяка компания е важно да се развива, да адаптира и прилага най-добрите практики. За нас стандартите не са изкуствени правила, а много стриктни и конкретни изисквания към всеки - от работника до управителния съвет. Имаме дългогодишен опит в това. Първи в тежката индустрия у нас, още през 2003 г., внедрихме интегрирана система за управление по трите основни международни стандарта - за управление на качеството, опазване на околната среда и безопасност на труда. От 1999 г. въведохме стандарта за качество. През 2002 г. първи в страната се сертифицирахме по стандарта за опазване на околната среда, а от 2003 г. интегрирахме всичко това и със системата за безопасност на труда. Както виждате, не стоим на едно място, а непрекъснато надграждаме. Затова и през миналата година станахме първата компания, която подписа Кодекса за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия и първи се сертифицирахме по доброволния стандарт за устойчиво развитие. Той е разработен по поръчка на Българската минно-геоложка камара и представлява много широк набор от стриктни изисквания и добри практики, които са на световно ниво. На практика се обхващат всички аспекти на нашата дейност - качество и ефективност на производството, иновации и растеж, опазване на околната среда, развитие на човешките ресурси, енергийна ефективност, взаимодействие с местната общност и подкрепа за устойчивото развитие на региона.
Първо, стандартът ни провокира да се самооценим, да видим къде сме на фона на най-добрите практики в браншови, национален и международен план. От друга страна, погледнахме на себе си през призмата на най-доброто в световен мащаб, защото именно такова е естеството на стандарта - да задава най-високите критерии. След един много продължителен процес на сертифициране и външен независим одит действително сме удовлетворени от оценката, която получихме.
Стандартът е структуриран в пет нива за постигнати резултати, като още първото от тях изисква пълно покриване на законовите норми. Всяко следващо ниво регламентира допълнителни фирмени политики, мерки и ангажименти, чрез които се надграждат законовите изисквания. В крайна сметка се отчита какво е съответствието с най-добрите практики в света. Резултатът на "Асарел-Медет" е 86 точки от 100 възможни, като по пет от общо десетте аспекта е достигнат и максимумът от 10 точки. Всичко това потвърждава лидерския статут на компанията не само на национално, но и на глобално ниво в полето на добрите управленски практики.

- Има ли подобни стандарти в други държави?

- Стандартът е уникален за европейската минна индустрия, като подобни регламенти са разработени цялостно единствено в Канада и Австралия. Философията му е да обединява минните компании около общи ангажименти за прилагането на най-добрите практики в бранша, така че да има трайна икономическа стабилност и ефективност, иновативност, технологичен напредък, минимален екологичен отпечатък, повишаване на икономическия стандарт и визия за бъдещето на местните общности.
Изискванията към всички дружества в минната индустрия са унифицирани, така че гарантират равни условия при оценяването. Мениджърският екип на "Асарел-Медет" АД прецени, че реалната оценка е изключително важна за ефективното управление на всички аспекти. Това ни мотивира да видим къде какво трябва да се подобри, за да оправдаем самочувствието си на най-добрите или да станем най-добрите в съответната дейност.

- Устойчивото развитие въпрос на стандарт ли е?

- По-скоро постигането на високо качество и измерването на напредъка във всяка дейност е въпрос на стандарт, а устойчивото развитие според нас е баланс между три стълба - икономическата, екологичната и социалната отговорност на съвременния бизнес. Ние например ежегодно разработваме и изпълняваме седем инвестиционни програми за устойчиво развитие. По тях през последните 15 г. след приватизацията на дружеството сме инвестирали над 758 млн. лв., като само екологичните проекти са за 71 млн. лв. За настоящата 2015 г. сме планирали нови 105 млн. лв. по програмите за устойчиво развитие. А те обхващат целия ни цикъл - от качеството, производителността и себестойността, до енергийната ефективност и развитието на минерално-суровинната база, през човешките ресурси, безопасността на труда, опазването на околната среда и корпоративното развитие. Една от целите ни е снижаването на себестойността и повишаването на ефективността на добива и преработката на минерални суровини. Извършената през последните години мащабна модернизация на целия технологичен цикъл вече ни позволява да добиваме и преработваме руди с много по-ниски съдържания от първоначалния проект, а това води до удължаване живота на мината. Приоритет за нас е осигуряването на здравето и безопасността при работа, като за последните 4 г. в "Асарел-Медет" АД не е регистрирана нито една трудова злополука - уникален резултат за компания в миннодобивния сектор. Като социално отговорна компания ние непрекъснато работим за повишаване на професионалната удовлетвореност и стандарта на живот на своите служители и на местната общност. Инвестираме в устойчивото развитие на региона чрез фирмената си програма "Подкрепа за родния край" и в такива значими проекти като изграждането на музейната зала трезор за Панагюрското златно съкровище, строителството на многофункционална спортна зала и на модерен медицински комплекс. По отношение на околната среда ние управляваме ефективно всички аспекти на въздействие върху природата и нямаме превишения на индивидуалните емисионни ограничения. Зад изпълнението на всичките ни цели обаче стои не само желание, стоят много инвестиции и екип от хора, които са мотивирани да стават все по-добри в това, което правят, да не се задоволяват с постигнатото и да се съпоставят с най-високите световни стандарти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай