Докато не секнат парите за ИД, терорът ще продължи

Докато не секнат парите за ИД, терорът ще продължи | StandartNews.com

- Убиха сестрата на малиеца, спасил заложници в еврейския магазин през януари

- Айфеловата кула и музеите вече са отворени, днес децата тръгват на училище

- Не познаваме Ислямска държава достатъчно добре

- Щом дроновете знаят къде е Джон Джихадиста, би трябвало да знаят и откъде минава петролът на халифата

Писателката Румяна Угърчинска е автор на книгите "Истината за атентата срещу Йоан Павел II", "КГБ и сие", "За кожата на Кадафи". Специалист е по въпросите на тероризма, разследващ журналист. Живее и работи в Париж. Потърсихме я за коментари след кървавите атентати във френската столица.-

 

- Госпожо Угърчинска, броени часове след трагедията в сърцето на Париж, какъв е духът на хората?
- Парижани са стъписани, както, смятам, че и светът. Защото никой не очакваше такава кървава баня в сърцето на Париж, столица с толкова мерки за сигурност и символи. И може би точно защото тези символи са толкова важни не само за Франция, а и за историята на правата на човека, за свободите, за равноправието, може би заради това бе избран точно Париж и точно този район, където наблизо се намира редакцията "Шарли Ебдо". Там беше огромното шествие с милиони, които излязоха на улицата, за да кажат, че няма да преклонят глава пред терора, че не ги е страх. В първия момент французите са стъписани, боли ги, но съм абсолютно убедена, че в следващите няколко дни ще надигнат глава. Живея от дълги години във Франция и познавам този дух. Същата вечер след взривовете, преди да ги пуснат феновете на стадиона, те пееха вътре "Марсилезата". Този, който помисли, че французите ще се скършат или че ще се подчинят на терора, просто не ги познава.
 

- Забелязвате ли да се надига националистическа вълна?
- Не. Това, което се чувства, е една огромна болка, чете се ужас в очите на хората, на тези, които отиват в квартала. Моментът е по-скоро на солидарност, на съпричастност, взаимопомощ. И това е нормално за френската нация и граждани. Говоря така, защото в квартала, където е имало ранени, на помощ са се притекли всякакви хора, между тях и чужденци. В този квартал има много кафенета и бутици, които се държат от хора, които са с арабски произход, от черна Африка. Доколкото разбрах, терористите са убили сестрата на момчето мюсюлманин от Мали Ласана Батили, който помогна на заложници в еврейския магазин да се скрият от терориста Амеди Кулибали през януари. Джихадистите казват, че убиват християни, но убиват всички.
 

- Има ли версии за атентатите, които се налагат в публичното пространство?
- Много е прясно всичко, а и освен това следствието напредва доста бързо, има достатъчно информация, която ни дава да разберем какъв вид е тази организация.
Става въпрос за радикализирани млади хора, които днес са с Ислямска държава, вчера са били с крайно леви или крайно десни терористични организации. Разбра се, че атентаторите са имали клетка в Белгия. Френско-белгийското сътрудничество от тази гледна точка е много добре разработено и то се задейства много бързо. Начинът, по който работят заедно, би трябвало да служи за модел не само за работата на службите в Европа, но и в световен план.
 

- Идентифицираният като атентатор французин Исмаил Омар Мостефаи се оказва престъпник с няколко присъди. Стари познайници на закона бяха и терористите - брата Куаши, които атакуваха "Шарли Ебдо". Такъв ли е профилът на дребния престъпник, който се превръща в терорист?
- Техният профил винаги е един и същ, на всички тези, които не са си намерили място в обществото. Най-често става въпрос за най-бедните слоеве на обществото и тези, които имат проблем с интегрирането си. Не случайно това са второ или трето поколение мигранти, които и по религиозни проблеми са се капсулирали. Така че истинската опасност идва от там. Какво бъдеще се предлага на тази младеж, какви мечти, какви стойности. Трябва ли да стигнем дотам, че в момента, в който им се обещаят пари или девици, те са способни да се самовзривят?

- Бившият президент Николай Саркози сподели след срещата си с Франсоа Оланд: "Ние имаме нужда от всички, включително и от Русия. Европа трябва да се съвземе. Ние сме във война". Нова посока ли е това в геополитически план?
- Не бих я нарекла нова. Самият Саркози показа, още като президент, че вижда перспективата за Франция в добрите отношения с Русия. Сега той много умело използва начина, по който се обтегнаха отношенията на Франция с Русия при мандата на Оланд, за да подскаже, че той е бил с правилното виждане. Самият Саркози посети Русия преди две седмици. Повечето политически лидери във Франция, не само десни, но и от левицата, са на мнение, че става дума за един страшен, зловещ враг в лицето на Ислямска държава. И за да го победим, трябва да използваме нужното международно сътрудничество.


- Какви действия се очаква да предприеме Франция срещу Ислямска държава?
- За момента няма информация по този въпрос, но Франция вече е предприела мерки, тъй като участва в бомбардировките срещу ИД в Сирия. По-важно е, че най-сетне се заговори за финансирането и средствата, с които разполага ИД. От година и половина се води война с Ислямска държава, откъдето идват опасностите и където се кроят терористични актове. И това няма да се предотврати с бомбардировка на един тренировъчен лагер или убиването на Джон Джихадиста с дрон. Ще се предотврати, когато секнат възможностите за финансиране и въоръжение на ИД. Не са се променяли местата на петролните находища, които те контролират от година и половина. Ако има дронове, които знаят къде се намира Джон Джихадиста, би трябвало да знаят откъде минава експортът на петрол, той е видим. Това можеше да бъде прекратено много отдавна

.
- Ако Европа е във война с терора, кой ще бъде победител, според вас?
- Като човек, израснал с епопеите на "Звездни войни", ще отговоря - доброто ще спечели, защото нямаме друг изход. Вярвам, че силата е в нас, защото доброто трябва да надделее. Не можем да се примирим с идеята, че главорези и хора, които се връщат към някакви средновековни, тъмни идеологии, трябва да бъдат тези, които да надделеят. Но трябва като воюваме с тях да разберем кои са джихадистите, какво представлява Ислямска държава и кои са лидерите й. Днес един от известните френски анализатори по криминология твърди, че сред най-високия кръг командващи в ИД няма нито един мюсюлманин. Всъщност всички били висши кадри от бившата армия на Саддам Хюсеин. Откъде черпи тази информация? Не можем със спекулация да воюваме, а с познания. И да спечелим срещу този враг, трябва да го познаваме. За момента не го познаваме достатъчно добре.

- В България сега всички си задаваме въпроса доколко страната ни е застрашена от терор?
- Ако българите си мислят, че са далече от страшните кадри от Париж, трябва добре да се замислят. Не всички тези младежи, които отиват в Сирия да вземат паспорти или оръжие, пътуват със самолет или през Средиземно море. Много от тях преминават през България. Когато има информация за тях, те са арестувани от българските служби, които действат много добре. Доколкото знам, има поне 4-5 французи заловени, когато преминават границата с България и предадени на френското правосъдие.

- Отворени ли са вече музеите в Париж?
- В събота бяха затворени всички музеи, както и Айфеловата кула. В неделя бяха достъпни, а в понеделник отварят училищата. Доколкото знам, засега извънредното положение не е отменено, границите все още са затворени. Мерките за сигурност си остават, но животът все пак продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай