Доброволци денонощно на крак заради депо за боклук

Доброволци денонощно на крак заради депо за боклук | StandartNews.com

Доброволни патрули следят да не започне тайно строителството на регионалното депо за битови отпадъци край разложкото село Баня. Доброволците са от Сдружение „Баненска буна – 2011", което е срещу изграждането на съоръжението в близост до населеното място. През месец януари трябваше да бъде направена първата копка, но събитието се отложи. Местните хора пък излязоха няколко пъти на протест срещу строежа на депото. „Машините са там, но не работят", твърдят доброволците.

От сдружението увериха, че продължават да се борят с всички законови средства против този проект. Пуснали са поредна жалба, този път тя е до Комисията по корупция в Народното събрание. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е подал сигнал до Европейската комисия. „Искаме да ни бъде разрешен достъп до всички документи, свързани с изграждането на депото", твърдят те.

Протестиращите са срещу „намерението на управляващите в община Разлог да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост".

Ръководството на община Разлог увери, че депото няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. Проектът е проверяван многократно, срещу него се водиха 26 дела, но всички бяха решени в полза на общината. Компетентните институции са категорични, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз.

„Нека хората бъдат спокойни и не се поддават на провокации и манипулации. Защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", твърди общинският кмет Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай