До часове отпада важно задължение за шофьорите, засяга всички

Отпада и "златният талон", който се издаваше за водачи без нарушения

До часове отпада важно задължение за шофьорите, засяга всички | StandartNews.com

Синият контролен талон към шофьорската книжка остава в историята официално от понеделник. Отпадането стана възможно след законова поправка, която беше публикувана в петък в Държавен вестник и влиза в сила 3 дни след обнародването ѝ.

Промените в закона за движение по пътищата бяха гласувани от Народното събрание, а на 4-ти август законът е обнародван и в Държавен вестник. Така хартиеният документ към шофьорската книжка, на който пишеше колко точки имаме като шофьори, вече няма да е необходим.

До момента синият талон бе неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка.

"Имаше привилегия за така наречения "златен талон". Тя също отпада. Вече няма да има златни, червени, сини талони. Това нещо няма да бъде използвано, няма да бъде вече валиден документ на територията на Република България. Това означава, че водачите ще могат да проверяват не сега веднага, но в бъдеще броят контролни точки чрез електронна система, изработена от МВР", коментира пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Отпада и "златният талон", който се издаваше за водачи без нарушения.

"Талоните нито имате задължение да ги носите, нито имате задължения да ги връщате. Поне такова нещо не е записано в закона. Моят съвет към водачите е да си ги запазят за спомен от едно отминало време. От понеделник от 00.00 часа на 7-ми август вече не важи "синият талон". Не е нужно да го носим с нас", допълни Русинова.

"Синият талон" важеше единствено в България - не сме имали задължения да го носим в чужбина.

И все пак електронната система все още не работи изцяло, казва Русинова.

"В момента няма такава възможност всеки да може да си провери, освен на място в Дирекция "Пътна полиция", но в бъдеще би следвало - това беше свързано и с едно изменение на закона за електронното управление, би следвало всеки водач да може да си прави такива справки, включително и за това дали дължи някакви глоби за нарушения, извършени на пътя", коментира експертката от Европейския център за транспортни политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай