ДНК тест доказа мощите на Кръстителя

От Оксфорд ми казаха: "Той е. Само адрес не можем да посочим", казва откривателят проф. Казимир Попконстантинов

ДНК тест доказа мощите на Кръстителя | StandartNews.com

- Проф. Г-н Попконстантинов, какво донесоха мощите на св. Йоан Кръстител на България и в частност на Созопол?

- Мощите на св. Йоан Кръстител допринесоха изключително много за прославата на България, не само на Балканския полуостров и в Европа, но и в цял свят. Св. Йоан Кръстител е известен както в християнския, така и в мюсюлманския свят. Новината за откритието, което направихме аз и моят екип през 2010 г., буквално разтърси света.

- Какво е значението на надписа към тях?

- Изключително съм щастлив да заявя, че за първи път в световната библейска и християнска археология са открити частици от мощи на св. Йоан Предтеча и Кръстител, съпроводени с надпис. Това откритие направи силно впечатление на медиите, но най-вече на в. "Стандарт". Tака възникна идеята на вестника за чудесата на България. И прави добро впечатление, че именно вашата редакцията реши да продължи тази инициатива. Археологията се наложи като изключително сериозна наука, която не търси ефекта, а научните резултати чрез интердисциплинарните изследвания.

- Какво доказаха анализите в Оксфорд и Копенхаген?

- Резултатите, които имаме от изследванията, допринесоха за убедеността, че наистина България притежава частици от мощите на св. Йоан Предтеча, а не нещо измислено. Благодарение на упоритостта на екипа на National Geographic да се направят изследвания, които да убедят света, се прибягна до две лаборатории. Едната е за изотопен анализ в Оксфорд, а другата - в Копенхаген за ДНК анализ. Изотопният показа, че тези частици, които ние открихме от мощите на св. Йоан Предтеча и Кръстител, са от един човек, защото имаше съмнение, както от колеги археолози, така и от други, че това е някакъв сбор. Това е първият принос от изследванията. Вторият е, че това са частици от тялото на човек - мъж, който е живял 5-та г. пр. Хр и в този интервал от време до 75-та г. сл Хр., т.е. в този промеждутък е живял въпросният човек, който е починал на около 30-40-годишна възраст. Това става ясно от лабораторията в Оксфорд. ДНК анализът в Копенхаген показва, че частиците от мощите са на човек, който е от средиземноморски тип, т.е. от Палестина. Тези изследвания сложиха точка на съмненията на хората. Специалистите от лабораториите в Оксфорд и Копенхаген се изразиха по следния начин: "Казимире, единствено не можем да ти посочим адреса, всичко останало съвпада и пасва с онова, което сте открили".

- Има ли данни св. Йоан Кръстител да е проповядвал по нашите земи?

- Не, няма. Все пак той е изкарал по-голямата част от съзнателния си живот в пустинята.

- Колко е значим е бил в миналото манастирът, в който открихте мощите?

- Манастирът е значим в няколко посоки. Това е единственият патриаршески манастир, който е запазен по нашите земи. Възникнал е последната четвърт на IV в. и е просъществувал до средата на XVII в. Една непрекъсната дейност. Той впечатлява както с архитектурата си, така и с това, че е построен на острова. През този ранен период, когато се приема християнството като държавна религия, Византия започва усилено строенето на църкви и манастири.

- Защо точно това място е избрано за манастир?

- Защото тук е било светилището на бог Аполон и при построяването на християнския храм е било необходимо да има светец, който да бъде като контрапункт. В йерархията през този период най-отгоре е Исус Христос, следва св. Богородица, а след нея св. Йоан Предтеча и Кръстител. Именно Константинопол се съобразява с това вярване. Следователно е било необходимо конкретното място, което да неутрализира влиянието на божеството Аполон. Някои ще кажат, че това са приумици, но имаме много добър пример. През средата на VI в. св. Бенедикт Нурсийски в Монте Касино, при наличието на действащо светилище на Аполон, е построил манастир, който е посветен на св. Йоан Кръстител. Именно този факт е достатъчен, за да сме убедени коя е причината да бъде построен манастир точно на остров Св. Иван до Созопол. Той е посещаван на ден от над 100 души.
След като е бил излъчен филмът на National Geographic в Англия, един огромен пътнически кораб превозва до Бургас 800 души англичани, дошли да посетят това свято място.

- Какви нови открития сте направили с екипа си?

- В последните две години след откриването на частици от мощите на св. Йоан разкрихме основите на по-ранни сгради, които заедно с керамичния материал и монетите показват, че са от V-IV в.пр.Хр., т.е от периода, когато е създадена самата Аполония, a именно Созопол. Има един тревожен момент. Първо - времето оказва силно влияние върху запазените стени на манастирските храмове. И двата храма са запазени до 4-5 метра височина. Лека полека те се рушат, затова е необходимо да се направи всичко възможно да се ускори реставрацията и експонирането. Поради тази причина бе създадена фондация "Св. Йоан Предтеча и Кръстител", която поема тежкия товар да събира средства, за да се ускори целият процес. Имаме чудесен проект на архитект Юлий Фърков, който по много елегантен начин ще направи всичко възможно този манастир да възобнови своята слава. Созополчани трябва да се стреснат и да подпомогнат с всички усилия довършването на археологическите разкопки и експонирането на манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай