Днес е световният ден на околната среда

Министерството на околната среда и водите организира повече от 50 инициативи в страната

Днес е световният ден на околната среда | StandartNews.com

По случай Световния ден на околната среда на 5 юни Министерството на околната среда и водите организира повече от 50 инициативи в страната. Това е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата.

Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда. Централното събитие ще е на 5 юни в София, когато български компании ще представят своите иновативни решения на изложението „Иновации за качество на въздуха“. Предвижда се събитието да се проведе в парк-градина „Централна баня“ в центъра на столицата, в непосредствена близост до сградата на Министерство на околната среда и водите от 14:00 до 17:00 ч.

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света, уточняват от МОСВ.

Организаторите призовават в помощ на околната среда да се изключват светлини и електроуреди, които не се използват; да се използва домакинска техника, която пести пари и щади здравето; да не се изгаря отпадък - това директно допринася за замърсяването на въздуха; да се използва обществен транспорт, да се пътува споделено, да се кара велосипед или да се ходи пеша; да се премине на хибриден или електрически автомобил; да се изключва двигателя на автомобила, когато не е в движение; да се компостират органичните хранителни продукти и да се рециклират неорганичните отпадъци; да се използват нетоксични бои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай