Дипломация със залостени порти

Дипломация със залостени порти | StandartNews.com

Важно е да сме добре с комшиите, но още по-важна е оградата на границата

Петър БОЙЧЕВ

Пощенски гълъб на Ердоган ли е Бойко Борисов? И идиоти ли са тези, които твърдят това? Това са въпросите от вчера. Отговорите им обаче търсим не там, където трябва.
Този, който не си дава сметка какво би станало с България, ако в 80-милионна Турция избухне гражданска война, е действително идиот. А там конфликтът тлее от години и много малко му трябва да избухне. Независимо кой ще драсне клечката - дали кюрдите, дали сподвижници на Гюлен, дали друг някой противник на режима на Ердоган. А както е известно, душмани на Ердоган има бол.
А при гражданска война какво става с милионите мигранти, които Ердоган сега държи на каишка и заплашва да ги пусне, ако не получи вход за Европа?

Ще ни залеят като цунами, ще ни пометат

И всичките ни пусти училища и казарми няма да ги поберат. Да не говорим с какво ще ги храним и откъде ще им осигурим полагащите им се 1200 лева за издръжка. Да не си даваш сметка за тази чудовищна опасност наистина е идиотско.
И Борисов е в пълното си право да преговаря с комшиите, да си има приказка с колегата си, да разузнае отблизо намеренията им.
Друг е въпросът, че дипломацията изисква това да се прави тихо, не е нужно да се дават пресконференции на другия ден. Важен е резултатът от тази дипломация. Защото иначе ти си мислиш, че си гълъб на мира, а те ти казват, че си пощенски гълъб.
Всъщност ключът от отворената барака е другаде. В дипломацията с Турция, в достлука с комшиите няма нищо лошо, но първо трябва да си оправим границата. Хвалим се с оградата по браздата, но така и не я завършваме. Тези 8 километра според правителството и поне 30 според живеещите около Малко Търново продължават да са като пещерата на Али Баба за трафикантите на хора. Според последните информации мързеливите превозвачи на нелегални мигранти правели по 10 000 евро на месец. Колко ли изкарват работливите? Превозването на бежанци и мигранти от граница до граница стана най-модерният и доходен бизнес. Като с гориво по време на югоембаргото. Това е известно на всички, мерки уж се взимат непрекъснато от всички инстанции по веригата, а

дупката на границата продължава да зее привлекателно

В Европа също имат нашия проблем. Виктор Орбан също води дипломация с Брюксел и категорично отказа да приеме квотата бежанци, която му спускат. Докато обаче преговаря, огражда яко Унгария. С една, че с две стени. И сега там нямат нашите проблеми с бежанците. На жилищен район в Будапеща не му казват Малкия Бейрут като на квартала около Женския пазар в София. Там не се колят, не продават дрога, не се тъпчат до смърт в камиони душегубки. Вярно, на Орбан и на Вишеградската четворка им е по-лесно в дипломацията - те не граничат с Турция. Но пак си вдигат дувари, надушвайки отрано опасността.
Всъщност, когато се завърши оградата с Турция, трябва незабавно да започнем да вдигаме дувар и по браздата с Гърция. Проблемът с бежанците ще се задълбочава и превантивните мерки са неизбежни. Това обаче засега не е даже на етап говорене.
Така че Борисов трябва да бъде нащрек и да прави достлук с комшиите, дори да го наричат пощенски гълъб. Когато обаче седите на чашка със съседа от горния етаж и го убеждаваш, че трябва да се уважавате, да си помагате, да не си правите номера, вратата на твоя етаж не трябва да е широко отворена. Ще влязат неканени гости. Не е приятно някак си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай