Диляна Якова: #ПромениКартинката е кампанията на положителната и устойчива промяна

Пътуващата изложба на #ПромениКартинката, която вече 2 години обикаля из страната, ще посети още нови градове

Диляна Якова: #ПромениКартинката е кампанията на положителната и устойчива промяна | StandartNews.com

За информационната кампания #ПромениКартинката , която три години буди екосъзнанието на потребителите и за това как се променя глобалната картинка към бъдеще без дим, разговаряме с Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Три години Филип Морис България се опитва да промени картинката в българските градове. Успяхте ли?

За нас най-големият измерител на успеха на информационната кампания #ПромениКартинката са хората, до които достигаме, благодарение на десетките ни инициативи всяка година. Промяната към по-добро утре не е лесен или бърз процес, за съжаление не се случва с едно действие, за ден, седмица или дори за година. Първата стъпка е информацията и постоянството в усилията да променим днешната ситуация за по-добро утре. Когато разполагаме с фактите за глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове можем реално да осъзнаем мащаба на проблема, който засяга всеки от нас. Вярвам, че с всеки фас, изхвърлен в предназначените за общия отпадък места, а не небрежно в околната среда, сме една стъпка по-близо до положителната промяна. Не спираме да работим усилено, за да стигнем до този момент, в който да си кажем: „Да, променихме картинката!“

Превъзпитава или учи информационната кампания #ПромениКартинката?

Двете неща са свързани. Не можеш да възпитаваш, ако не дадеш база, информация, пример. Да превъзпиташ някой, който има изградени навици и разбирания за света около себе си, е доста амбициозно и ние не целим това. Нашата мисия е да информираме за фактите и мащаба на глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове и по този начин да провокираме отговорно потребителско поведение. Да пробудим еко-съзнанието на потребителите и да ги накараме да се замислят какво оставят след себе си в околната среда. Да, информацията може да е онази провокация, която има силата да превъзпитава, да променя, да изгражда. Заради това вярваме, че за да променим картинката наоколо, във всеки аспект на живота, първо трябва да подходим с ясното съзнание, че разбирането е началото на всяка позитивна промяна.

Какви нови инициативи предстоят тази година?

Пътуващата изложба на #ПромениКартинката, която вече 2 години обикаля из страната, ще посети още нови градове - Хасково, Търговище, Созопол са само част от локациите на картата на кампанията.  Доброволческите почиствания и през тази година са вдъхновени от Световния ден по почистването на околната среда (World Cleanup Day), като те ще се състоят в София и Пловдив.

И тази година ще разположим атрактивните визии на кампанията по плажовете на българското Черноморие – над 100 пана на близо 50 плажа, разположени на спасителни постове и съблекални, ще провокират плажуващите да се замислят, дали мястото на фасовете е в пясъка около тях… безразборно изхвърлени.

Продължаваме за трета поредна година успешното партньорство между #ПромениКартинката и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ като през май месец ще бъде представена нова серия от видеа, вдъхновени от посланията на кампанията, създадени от второкурсници като част от обучителен модул „Социална реклама“.

С абсолютната увереност, че изкуството е универсален език, способен да преодолява предразсъдъците и да насърчава към стъпки за по-добро утре, #ПромениКартинката за поредна година ще обедини сили с някои от най-вълнуващите културни и арт събития в страната. Част от тях са джаз фестивалите A to Jazz в София и Банско джаз фест, OPEN BUZLUDZA 2024 , „Варуша Юг“ във Велико Търново, Фестивал „Бедечка“ в Стара Загора, фестивалът за книги и изкуство Musagena New Vibes Festival, „Реките на София“, „Аполония“ в Созопол, Международният филмов фестивал в Бургас, кино-литературният фестивал Cinelibri и други.

Какво общо има изкуството и замърсяването на природата?

Има един популярен цитат, който гласи, че изкуството е отражение на живота. Но изкуството, със своята безмерна сила да въздейства, може да бъде и посока към по-добро утре.  Убеждението, че изкуството може да изгради мост между важните послания и наложителните действия ни вдъхнови да обвържем #ПромениКартинката и изкуството. Правим го чрез колаборация с талантливите студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които вече три години създават видеа, вдъхновени от фактите, свързани с неправилно изхвърлените фасове. Правим го чрез партньорства с някой от най-значимите арт и културни фестивали в страната. Правим го с усилена работа с нашите посланици – популярни лица, които прегръщат каузата с ясното съзнание, че всеки един от нас е отговорен за изграждането на по-добро бъдеще.

Как успяхте да вдъхновите студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ?

Не беше нужно много, за да ги вдъхновим. Тези талантливи младежи са част от това ново поколение, което е изключително чувствително по темите, свързани с бъдещето на нашата планета. Ако за много поколения преди тях заобикалящата среда, красотата на природата, многообразието на сезоните, са били просто даденост , за това ново поколение всичко е поставено под въпрос. И то не само заради външни фактори, които не можем да контролираме, а и заради действията и бездействията на всеки един от нас. Преди да започнат работа по видеата, като част от обучителен модул „Социална реклама“, студентите се запознават с фактите за глобалния проблем, както и с досегашните активности на кампанията. Те мигновено разпознават посланието за грижа към околната среда и стават негови проводници с помощта на креативните си идеи.

Цигарените фасове са най-често срещаните отпадъци по плажовете в ЕС .През 2021 година кампанията стартира именно с визии на спасителни постове и съблекални по Българското Черноморие? По–малко фасове ли има по плажовете?

За съжаление не мисля, че има видима промяна в картинката по плажовете, но аз съм оптимист. Все пак само три години българските плажуващи гледат нашите визии с посадени в пясъка фасове или пълни рибарски мрежи, но не с риба, а с фасове. 

Знаем, ще трябва да сме упорити в посланията си и да не се отказваме. И това лято #ПромениКартинката ще напомня, че „посадените“ в пясъка цигарени фасове няма да поникнат и се надяваме скоро, само след още една-две години хората да разберат, че ако продължава настоящото замърсяване с филтри от тютюневи изделия, действително след десетина години в моретата ще има повече фасове отколкото риба. Това звучи ужасяващо, представете си го само!

За пета поредна година Филип Морис Интернешнъл представи Интегриран годишен доклад за устойчиво развитие за 2023 г. Какъв е акцентът в него?

Ясната цел на този доклад винаги е била една – да илюстрира нашия прогрес към изграждане на устойчиво бъдеще без дим. Тази година докладът поставя акцент върху непрекъснатото обогатяване на портфолиото от бездимни алтернативи на компанията, както и върху изпълнението на амбициите й за устойчиво развитие. Във фокуса на доклада попадат теми, свързани с въздействието на продуктите на компанията и въздействието на бизнес операциите й. Потребителите на водещата бездимна алтернатива от нашето портфолио - IQOS са вече 28,6 милиона в целия свят, а в България те са над 350 хиляди. Бездимната алтернатива е вече на 84 пазара по света, като на 25 от тях нетните приходи на компанията от бездимни продукти надвишават 50% от общите нетни приходи. Интегрираният доклад е публикуван на pmi.com/sustainability и всеки, който има интерес може да разбере повече за мащаба на нашата трансформация.

Как променяте глобалната картинка към бъдеще без дим?

С усилена работа в посока изпълнението на ясната ни цел – да оставим цигарите в миналото и да ги заменим изцяло с бездимни алтернативи, които, макар и не без риск, са по-добър избор за всички онези пълнолетни пушачи по света, които иначе биха продължили да пушат. От 2008 година до днес Филип Морис Интернешънъл инвестира над 12.5 милиарда долара в научни изследвания, разработка и предлагане на бездимни алтернативи, които имат потенциала да намалят вредата за пълнолетните потребители и да подобрят общественото здраве. 

Тази година отбелязваме 10-годишнината от официалното пускане на водещата бездимна алтернатива от нашето портфолио на пазара в Япония. С абсолютна увереност мога да каже, че за този период ние доказахме, че трансформация от този мащаб, която преобърна представите за тютюневата индустрия, е възможна, ако визията на компанията е ясна. А нашата е такава и е базирана на науката и фактите и е вдъхновена от търсенията и нуждите на пълнолетните потребители.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай