Деца от София закараха 1,5 тона вода в Перник

Кукери от втори клас посрещнали дарението

Деца от София закараха 1,5 тона вода в Перник | StandartNews.com

Школата там залагат бидони, за да пълнят течност за миене

Кукери от втори клас посрещнали дарението

Само преди седмица един второкласник от 119-то училище се изяви в час по социално предприемачество, като измисли идея, която не бе хрумвала на връстниците му. Петър Газдов от втори А клас предложи децата да поставят кутия, в която цялото училище да събира пари, с които да доставят вода на връстници от училище в Перник, където язовирът вече предаде Богу дух.
"Децата не разбират защо в язовира няма вода и и им е странно, но реагираха моментално, когато разбраха, че техни връстници стоят жадни", разказа заместник-директорът на училището Симеон Ангелов. Малчуганите сами изрисували кутията, в които трябва да се пускат стотинките, а директорът Диян Стаматов се свързал с фирма, която доставя вода, и в сряда учениците докараха общо тон и половина вода за съучениците си в града. Избрали тя да бъде в разфасовки по половин литър, за да може всяко дете да получи своята лична бутилка, и закарали общо 3000 шишета.
"Идеята на второкласниците се поде от цялото училище и общо събрахме над 700 лева, след което избрахме и школото, което да получи водата - 11 основно училище в Перник", разказа директорът Диян Стаматов. На предаването на водните ресурси отишли второкласниците от класа, подел инициативата "Вода за моите връстници в Перник", и били посрещнати от деца на същата възраст. "Децата бяха много ентусиазирани, учениците от Перник ни представиха и програма. Четири от децата се представиха в свои лични костюми на кукери, в които участват в кукерския фестивал, а след това се разбрахме да си направим и допълнителна среща на училищата през зимата, която не е свързана с водното бедствие", сподели Симеон Ангелов. Той разказа, че в 11-то училище са поставили хидрофори - три бидона от по един тон, които се пълнят по времето, когато в Перник се пусне водата. След това с помпи тя се ползва и за миене на ръце, и за тоалетните в училището. Въпреки това обаче учителите споделили, че стига най-много до 14 часа следобед. Слава Богу, училището е само на една смяна. За питейна вода им помагат и местни фирми, разказва Ангелов. Доставили са им дестилатори и всяка сутрин докарват вода за пиене, така че в училище малките нямат проблем с водата, по-лошото е, когато се приберат вкъщи. В известен смисъл това и задържа част от децата да останат в час - получават вода за пиене. При това - в 21 век. Програмата "Училищен плод" ряпа да яде.
"Ако знаехме, че имат необходимите устройства, щяхме да закупим по-големи количества вода, тъй като сумата щеше да се окаже по-малка", споделя заместник-директорът. Според него забележителното е, че сутрин чистачките, които няма как да чистят, тъй като водата още не е тръгнала по тръбите, вместо това мъкнат бидони, доставени от фирмите, за да могат учениците да получат питейна вода навреме.
Децата ще продължат да събират пари за вода за връстниците си, но идеята е да покажем, че такава съпричастност е възможна, обяснява Стаматов. Според него, училището е получило и много подкрепа от различни други школа, но засега май никой не е подел инициативата да събира вода за своите връстници.
119-то не за първи път прави кампания в подкрепа на своите връстници. По Коледа децата събираха средства за дом за сираци, с който имат връзка от няколко години, за да им доставят облекла и пари за храна. Учениците винаги отиват при своите връстници, така че вече между тях са се създали контакти, разказва директорът Стаматов. Напролет по Великден се очакват и други базари, чрез които децата да подпомогнат връстниците си.
Идеята в часа по предприемачество показва, че малко или много, подобни часове са необходими в клас. Още в началния курс родителите влизат в училище и разказват за професиите си, а и водят децата на работните си места. По социално предприемачество пък акцентът е свързан с това как с доходите от едно предприятие да се подпомагат социални каузи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай