Десислава Иванчева съди България в Страсбург

Оплакванията са за нарушения на няколко текста от Европейската конвенция за правата на човека...

Десислава Иванчева съди България в Страсбург | StandartNews.com

Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова съдят държавата в Страсбург, съобщиха множество медии, позовавайки се на адвокатите на двете обвиняеми. Те са подали жалби до Съда по правата на човека заради зрелищния им арест в центъра на София, дългия период на престой в ареста, както и условията в килиите.

Оплакванията са за нарушения на няколко текста от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), като най-сериозните се отнасят до периода на разследването. Конкретно е визиран начинът на задържането им, което бе извършено в ефира на телевизиите, като не беше допуснат адвокат въпреки тяхното настояване, последвано от нарушения при провеждането на първите процесуално-следствени действия. В жалбата е посочено унизителното отношение и прекомерната и неоправдана принуда както нарушения на чл. 3 от ЕКПЧ.

Другите акценти от оплакванията са условията в арестантската килия и нарушенията в съдебната фаза, отнасящи се до мерките за неотклонение. Посочено е, че при подобна фактическа обстановка Европейският съд в Страсбург е установявал нарушения, това е било изложено пред Апелативния специализиран съд, но той e oтĸaзвaл дa вземе предвид пocoчeнoтo възpaжeниe, според адвокатите. Или само чacтичнo се е съобразявал и в крайна сметка e пocтaнoвявaл да продължи задържането под стража на подсъдимите.

В момента Иванчева и Петрова са под домашен арест по силата на определението на първоинстанционния спец съд. Все още предстои Апелативния специализиран съд да се произнесе по прокурорския протест срещу по-леката мярка за неотклонение. Това ще се осъществи пак на закрито заседание, въпреки препоръката на съдията от спецсъда Иво Хинов това да стане публично и с призоваване на страните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай