Дарения към HelpKarma отишли за части на колело

Нови, щоширащи разкрития

Дарения към HelpKarma отишли за части на колело | StandartNews.com

Нови, шокиращи разкрития за дейността на скандалната „HelpKarma“ изнесе Мария Цънцърова в поредния епизод от разследването си по бТВ. Вместо за „спешни кампании“ пари, дарени за лечението на деца, които са починали, се харчат за покупка на дрехи, плащане на наеми и прегледи при зъболекар. Тези разходи са отчетени в кампания, създадена от самата фондация в подкрепа на родители, които са изгубили децата си. Тази инициатива на „HelpKarma“ привлича вниманието на Валентина Христова от Бургас.

„На фона на стотиците кампании на дечица и възрасти, които се борят и са притиснати от времето за това да им бъдат направени спешни операции или трансплантации, или каквото и да е. Лично мое мнение е, че това не е правилно. Тези пари са на дарители, ако трябва някой да решава къде да бъдат пренасочени, мисля, че дарителите са тези, които трябва да решат. Отчитани са за наеми, за ремонти, за зъболекари, има някои суми, на които пише, че са дарени, но не знам, може би екипът на „HelpKarma“ ще обясни най-добре къде са отишли“, казва Валентина Христова пред Цънцарова.

Ръководството на платформата обяснява за кампанията „Подкрепа за семействата на ангели“. Константин Кръстев и Ралица Енева твърдят, че кампанията не е по тяхна инициатива и е създадена по основателна причина, а дарителите нямали нищо против.

„Тези семейства имаха нужда от допълнителна наша подкрепа и ние като фондация решихме и това, разбира се, се случи“, твърди Енева. В кампанията пише, че са събрани над 70 000 евро, или повече от 140 000 лв. Преди срещата на Мария Цънцарова с Константин Кръстев и служителите му в тази кампания са написани като отчетени почти всички събрани пари, или над 60 000 хиляди евро. Като почти половината са описани като дарения, без въобще да е ясно за кого или какво. „След интервюто ни обаче тези „дарения“ мистериозно изчезнаха от отчета на най-прозрачната платформа, а изразходваните средства се стопиха до едва 31 хиляди евро”, казва журналистката.

В отчета все пак и сега се вижда, че са изплатени два пъти по 2000 евро или общо 8 000 лева за два прегледа при зъболекар. Друга част от парите пък са пренасочени по кампанията на „HelpKarma“ за борбата с COVID-19. Оказва се, че парите, които се преразпределят, основно идват от една кампания. Над 48 000 евро, или почти 100 000 лв. са прехвърлени от кампанията „Помогни на бебе Марти да победи левкемията“.

„Питаме смятат ли от „HelpKarma“, че хората, които са дарили над 100 хил. лева за живота на детето, биха предпочели тези пари да отидат за спасяването на друго дете, Ралица Енева ни отговаря: „Нямат нищо напротив. (…) Аз ти казах вчера – за всички има място под слънцето. Ние знаем как да помогнем на хората и да им събираме пари, едното не пречи на другото“, казва Цънцарова.

Освен, че след интервюто й изчезват голяма част от отчетените средства, кампанията е затворена за даряване. Бащата на починалото дете, от чиято кампания са прехвърлени 48 000 евро, потвърждава пред Мария Цънцарова, че е направил трансферите. „На въпроса как са му помогнали от фондацията след смъртта на детето му, той първо каза да питаме тях, а после, че са му давали по 1500 лв. на месец в началото. Такива суми въобще не се виждат в отчета по кампанията. Но от справка, с която bTV разполага, се вижда, че във времето, когато прави трансфера от кампанията на детето си, към кампанията на „HelpKarma“, бащата – Ангел Петров е бил служител в „HelpKarma“. Той първо отрече, но после допусна, че може да е имал договор, докато „им е помагал“. В отчета по кампанията му се виждат и други дарения. Не е описано кой ги е получил”, разкрива още журналистката.

 

Бащата обяснява, че парите са отишли при други болни деца. Едно от тях се оказва Радо – детето на друг служител на фондацията и член на управителния ѝ съвет – Ралица Енева. Към неговата кампания са насочени 5 000 евро или 10 000 лева.

Христо е другият син на Ралица. Майка му е направила и за него кампания в „HelpKarma“. Търсят се и са събрани 307 евро или над 600 лева – за части за колело. „Да, получи подкрепа и в „HelpKarma“. Дариха хората за неговата кампания, реализира си тогава поставените цели и беше много щастлив от което, както и аз. Никога не съм се срамувала“, заявява Енева.

В кампанията на сина на Ралица Енева има дарение и от „HelpKarma“ – 66 евро. На въпрос редно ли е фондацията да дарява в тази кампания Енева отговоря: „Защо да не е? И то ми е дете като и другото ми дете. (…) Това са си пари… Фондацията си разполага със средства, както и колегите със средства, които решават къде и как ще дарят. Пак казвам, това не е моя кампания дори. Мога да ви върна по всичките тези въпроси допълнителна справка и детайлни извадки, защото сега ги нямам чисто в детайли“.

„Питаме дали дарението от „HelpKarma“ е със средствата на дарители. „HelpKarma“ си има собствен фонд. Нашият фонд се формира на базата на устава и на нашата дейност, всичко това е описано… Да, идват (парите – бел. ред.) основно от дарители, разбира се, и с този процент, с който ние можем да се досубсидираме“, отговаря Енева, продължава разследването на Цънцарова.

„Тези 307 евро не са фрапиращи със сумата си, а с отношението към дарителите и с тоталната невъзможност, по-скоро тоталното нежелание, член на управителния съвет на фондацията да заплати лично за частите на колелото на сина си“, коментира пред бТВ д-р Антоанета Тончева, която е сред дарителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай