Данев: Не може само с тоягата за работодателите

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

Данев: Не може само с тоягата за работодателите | StandartNews.com

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

- Г-н Данев, как ще коментирате промените в НК за работодателите и това, че ги грози затвор заради осигуровки?

- Аз не доумявам защо усилията на държавата са насочени към това да наказва, а не да насърчава, да подобрява бизнес средата, да намалява корупцията, лобисткия административен натиск и оттам укриването на социални осигуровки. Държавата избира пътя да наказва, а не да съдейства. Самата държава е един от огромните участници в сивия сектор. Те не си плащат дължимите здравноосигурителни вноски, което е съществено. Това е несъразмерност на наказанията, които се искат. Не може за невнесени осигурителни вноски да имаме затвор до 12 г. и отнемане на имуществото, а за убийство да имаме до 6 г. Не може за данъчна измама наказанието да е до 6 години, а в осигурителното отношение - да е 12 години. Не е възможно. Плащането на осигурителни вноски е право, а не е задължение като данъците. Ако говорим за записи в някои законови разпоредби, те противоречат на Конституцията. Това просто е един закон, пълен с дълбочинно празни взривове в него. Нещо, което е много съществено, е, че не трябва да забравяме, че работодателят е една личност, която поема основно цялата тежест и целия риск както в икономическата криза, така и в създаването на работна ръка. Работодателят се превръща в изчезващ вид. Ако следваме този проект, първите хора, които би трябвало по презумпция да бъдат съдени, това са министрите на финансите.

- Бившето правителство бе обвинено и призна за своя грешка, че задуши бизнеса в държавата? Как действа това правителство?

- Това правителство направи и редица положителни стъпки. Една от тях бе ускоряването на връщането на ДДС, връщането на задълженията на страната. Отделно правителствата прави редица отстъпки на синдикалните организации, които в никакъв случай не създават най-благоприятната бизнес среда. Зад всички тези отстъпки няма никаква икономическа логика и това означава, че няма предвидимост в българската бизнес среда и затова няма да има скоро и инвестиции, няма да има създаване на нови работни места, което ще усложнява проблемите в икономиката.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай