Чудотворна икона на Богородица осветли голям български празник

В Казанлък посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица „Неувяхващ цвят“

Чудотворна икона на Богородица осветли голям български празник | StandartNews.com

В Казанлък посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица „Неувяхващ цвят“. Светинята пристигна в града с благословението на старозагорския митрополит Киприан и митрополита на Димотика, Орестиада и Софлий Дамаскин от Гърция.

Владиците съслужиха празнична вечерня в храм „Св. Успение Богородично“, където светинята ще остане за поклонение в рамките на Празника на розата, който продължава до 4 юни. Характерно за това изображение на Божията Майка е, че с Богомладенеца са изобразени изключително тържествено с царски атрибути, посочват от Митрополията. Света Богородица държи в дясната си ръка роза, откъдето идва и името на иконата, която символизира чистота и непорочност.

“Духовна радост е за всички нас, че именно в тези празнични дни посрещаме чудотворната икона на Света Богородица “Неувяхваща роза”. Сърдечно благодаря на църковната делегация от побратимения на Казанлък град Дидимотихо за оказаната чест. Благопожелавам на всички крепко здраве, премъдрост и сили”, каза в края на службата митрополит Киприан.

На нея присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, гости на града и стотици вярващи, допълват от Старозагорската митрополия.

Старозагорският митрополит Киприан и митрополитът на Димотика, Орестиада и Софлий Дамаскин бяха гости на официалната церемония по коронясването на 55-ата Царица Роза на града Кристина Попова, а по-рано през вчерашния ден старозагорският владика отслужи водосвет за здраве и благоденствие по случай празника на Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай