Вторник,

Чудо на Гергьовден се случи пред очите на миряните!

От: Стандарт -
2272
Чудо на Гергьовден се случи пред очите на миряните!
A
A
A

Голямо чудо на свети Георги видяха миряните, дошли на водосвет на новия храм на светеца в село Стоб, община Кочериново. Задвижи се светената  вода в храма, вярващите видяха в това голям божи знак за България. 

Новият храм „Свети Георги” е построен от дарители в двора на черквата „Св. Прокофий” в Стоб и е трети храм в комплекса заедно с този, посветен на св. Стефан. Заради ангажираност в Дупница на владиката Поликарп, който по същото време бе на службата в Дупница, освещаването на новия храм бе насрочено за 8 юли. Въпреки това с височайщо позволение на Гергьовден бе отслужен  водосвет за здраве от отец Димитър в параклиса, той освети и пет казана с агнешки курбан за здраве. 

И точно по време на тържествения водосвет светената вода в съда се задвижи в кръг без ничия намеса. Явлението предизвика истинска еуфория  сред миряните, дошли на водосвета. В него те прозряха чудото от четвъртата неделя от възкресението, описано в евангелието на свети Йоан Богослов, където става дума точно за задвижване на водата. Денят 6 май напълно съвпада с четвъртата неделя от празника Възкресение.

Ето какво разказа развълнуваната Бойка Тасева, очевидец на събитието: „Започна осветът за здраве  и всички вперихме поглед към съда с водата за освещаване. Водата се задвижи в съда като при водовъртеж, продължи около 20 секунди. Всички миряни останахме сащисани и без дъх от чудото, както и отец Димитър, а кметът именник Георги Ставрев засне с телефона си това чудо.

„След освещаването на водата чудото отново се повтори – тя пак се завъртя. В този момент всички изпитахме някаква голяма благодат и радост и вътрешен мир, сякаш Бог и свети Георги слязоха при нас. Аз съм ревностна православна християнка и винаги присъствам на празничните служби, но за първи път виждам и изживявам такова чудо, това за мен е Божи знак и се чувствам благословена, че можах да го видя”, разказа Бойка Тасева.

Един от дарителите на храма – Георги Горов, който дойде със семейството си и с внука си съименник Георги Николов Горов-младши, с вълнение сподели: „Този голям Божи знак за всички дарители на храма е голяма благодат и признание, че сме сторили едно добро дело, на което и бог се радва”. 

Празника Гергьовден в Стоб миряните почетоха с пет казана курбан. Майсторката на гозбата бе Величка Воденичарска с помощниците си Данчо Крумов, Станимир Начев, рускинята и стобска снаха Людмила Николаевна, Христо Огнянов и Таня Андонова.

Вестта за задвижването на водата бързо се разнесе в другите храмове в района.

/Struma.bg


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com