Човек ли е нероденият Петко

Човешкият живот е свещен и неприкосновен, е становището на православната църква в САЩ 

Човек ли е нероденият Петко | StandartNews.com

* Решението на US съда, че не съществува федерално право на аборт, раздели западния свят

* Човешкият живот е свещен и неприкосновен, е становището на православната църква в САЩ 

Спомняте ли си приказката за нероден Петко? Когато бяхме деца ни четяха, че една мома седяла до една върба да си отпочине и се размислила, че й е време да я омъжат. После се замислила, че ще се роди детенце и то ще бъде със сигурност момченце, ще го кръстят Петко и ще го сложат в люлка до огнището. Ама над огнището, за нещастие, била закачена брадвата – „ще вземе тя да падне върху Петко и…. „Олеле, майко, как ще плача и ще викам за него!” – рекла си момата и ревнала да плаче. 

Защо ви я припомням? Защото и за нероден Петко може да се плаче, тъй като и той е жива душа. Темата за това в кой момент човекът става човек - при зачеването, оформянето или раждането, се повдига и разделя западното, а и не само, общество от десетилетия. Или поне от легализирането на аборта, който някои считат за убийство, а други за право на избор. 

Взривно покачване на броя на абортите в САЩ

Поводът да се повдигне тази тема отново е историческото решение на американския Върховен съд да отмени решението по делото „Роу срещу Уейд” като постанови, че вече не съществува федерално конституционно право на аборт. Какво означава това? Всеки отделен щат от всички 52 ще има право да реши дали да гарантира или не това право на жените, освен, разбира се, ако Конгресът не предприеме допълнителни действия. 

Историческото решение предизвика реакцията на американския президент Джо Байдън, който отправи остри критики заради решението на съда. Той заяви, че това решение "връща Америка 150 г. назад”. Държавният глава на САЩ ще продължи да търси решения, допълват от Белия дом, за да не отпадне правото на прекъсване на бременността. Освен реакцията на американския президент, решението предизвика протести в цялата страна. Власти, организации и граждани предлагат помощ на жени, които могат да изпаднат в нужда да използват правото си на аборт в щат, в който това бъде забранено.

 Губернатори от Демократичната партия побързаха да предприемат законодателни или правни действия в отговор на отмяната на решението на Върховния съд, за да гарантират правото на аборт. И обратно – очаква се в много управлявани от републиканците щати забраната да влезе в сила. Около половината щати могат да въведат забрана или ограничения за прекъсване на бременността. 

Реакция дойде дори от фронтмена на Green Day Били Армстронг, който обяви на свой концерт: "Отричам се от американското си гражданство!". От другия лагер провокираха допълнително напрежението. В събота представителят на републиканците в Конгреса от Илинойс Мери Милър посрещна в щата бившия президент Доналд Тръмп и му благодари за "историческата победа", с което си навлече доста критики.

За активистите, подкрепящи правата за аборт, решението на съда нарушава основното право на човека на телесна автономия и застрашава здравето и независимостта на жените. Самото решение отразява до голяма степен и дълбоките промени, които са настъпили в Републиканската партия и Върховния съд.

През 1992 г., когато Върховният съд потвърди правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Предишният президент Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното решение. Сравнително рядко се случва Върховният съд на САЩ да промени мнението си толкова бързо по толкова важен конституционен въпрос.

Но не от всички решението бе прието с критика. Някои видяха в това победа за спасяването на човешкия живот. Вярващите в САЩ приеха решението на Върховния съд като победен край на дълга и тежка борба срещу основно нарушение в човешките права върху най-уязвимите. Асамблеята на православните епископи от САЩ издаде изчерпателно изявление на 19 юни относно отношението на Православната църква към човешкия живот и по-специално прекратяването му.Абортите разделиха и лекарите в САЩ - 24chasa.bg

В своето изявление епископите казват, че „човешкият живот е свещен и неприкосновен”. „Чрез каноните, догматите и нравствения закон на Църквата през вековете ние утвърдихме разбирането за човешкия живот от утробата до гроба. Тези убеждения се преподават и свидетелстват от Православната църква във всичките й проявления по света днес. Целият човешки живот е едновременно свещен и неприкосновен, независимо от възрастта, здравето или какъвто и да е друг статус. Всяко умишлено прекратяване на човешкия живот е отхвърляне на неговата сакралност и неприкосновеност и е неприемливо. Това включва смъртта на нероденото чрез аборт, убийство в мирно време или по време на война, самоубийство и евтаназия.

Църквата скърби за преждевременния край на човешкия живот и се стреми да служи със състрадание и милост в тези ситуации”, казват още епископите. „Днес празнуваме историческа победа за правата на човека, тъй като Върховният съд отмени решението на Роу, слагайки край на половин век разрешени аборти, оставяйки след себе си повече от 60 милиона мъртви деца”, написа Сюзън Антъни от организацията Pro-Life America. 

От Асошиейтед прес отбелязват, че това е най-мащабното решение на Върховния съд, което засяга конституционните права на американците от 1954 г. насам.

По данни на TIME вероятно 23 щата ще забранят абортите под някаква форма. 16 от щатите ще продължат да настояват жените да имат право сами да решат дали да убият плода в своята утроба. Някои от щатите вероятно ще свикат специални събрания на законодателните си органи, за да определят достъпа до аборт, а други може да ограничат абортите след изборите през тази година. 

Отмяната на закрилата на абортите може да се окаже процес, който да доведе Америка до още по-голямо разделение, смятат анализатори. Спорът в кой точно момент започва човешкият живот и кой може да го отнема стои на дневен ред. От морала и ценностната система на човечеството зависи решението имат ли права неродените деца или не. От нас пък се изисква да бъдем бдителни, за да не се окажем убийци на собствените си деца. И нека преди да плачем, че Петко може да бъде посечен от брадвата, сложена над огнището, да го оставим да се роди. 

Какви са данните в световен мащаб 

От началото на годината в света са извършени около 20 900 000 аборта, сочат данните от  сайта Worldometers (Компанията е една от най-добрите безплатни платформи за статистически данни на Американската библиотечна асоциация и поддържа текущо отчитане през годината на основните световни статистики, включително население, раждаемост, смърт, произведени автомобили, публикувани книги и емисии на CO2.), който показва в реално време статистиката по раждаемост и смъртност в света. По данни на СЗО всяка година в света се извършват около 73 милиона аборта или почти по 200 000 аборта на ден. Страната с най-много аборти е САЩ. Според данните на СЗО 6 от 10 нежелани бременонсти (или 61%) завършват с аборт, а 3 от 10 (или 29%) от всички бременности завършват с аборт.

България на първо място в ЕС

Преди две години, през 2020 г., България се нареди на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности.Според официалната статистика, обявена до момента, ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.По данни от сайта countrymeters.info, от началото на тази година са се родили 31 759 бебета. Смъртността е почти двойна – 50 935 души от началото на 2022 г.

Поход срещу аборта

Решението на Върховния съд в САЩ бе провокирано от редица прояви в цялата страна години наред. Една от тях е т.нар. Поход на живота, в който се включват както хора с консервативно мислене, подкрепящи традиционните семейни ценности, така и редица вероизповедания, сред които и Православната църква в САЩ. 

Какъв е българският закон?

До навършване на пълнолетие на майката, абортът се извършва само със съгласието на родителите й по установения законов ред. Всяка изкуствено прекъсната бременност чрез хирургическа намеса, извършена извън специализирано болнично заведение, носи риск от смърт или други тежки здравословни последици за майката (безплодие, инфекции и др.), поради което се преследва от закона и се нарича криминален аборт. Престъпен е и абортът, извършен след края на третия месец на бременността, без да има медицински причини, които да го налагат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай