Чолаков: Радев иска възстановяване на законността

„Очевидно служебното правителство има воля за решаване на задачите пред него"

Чолаков: Радев иска възстановяване на законността | StandartNews.com

„Основната задача, която си е поставил Радев с назначаването на служебния кабинет, е възстановяване на законността в България.“ Това коментира пред БНР политологът Петър Чолаков.

„Очевидно служебното правителство има воля за решаване на задачите пред него - изборите и осветляване на нередностите на управлението на ГЕРБ.“ Според него не могат да бъдат определяни като политическа чистка кадровите промени в министерства и агенции.

"В ГЕРБ имат усещането, че въпреки че са първа политическа сила, обществото има нетърпимост към модела ГЕРБ-ДПС. Основното им притеснение е, че трудно биха могли да се завърнат през парадния вход във властта. Това обаче не означава, че е невъзможно, не трябва да бъдат подценявани и отписвани ГЕРБ и самият Бойко Борисов", обясни Чолаков.

Политологът разгледа хипотеза, според която 46-ият парламент отново не излъчва правителство и президентът трябва отново да назначи нов служебен кабинет:

"Старото служебно правителство няма как да остане автоматично. Ако се стигне до ново служебно правителство на Румен Радев, не би било добре за страната, защото е добре да има редовно правителство, но не всичко да бъде прехвърлено върху президента".

Чолаков посочи, че ако 46-ото Народно събрание "се окаже ялово", това ще даде тласък на други политически формации, които са останали извън парламента, но ще има разочарование от т.нар. партии на протеста.

"Високото доверие в служебното правителство би могло да има положителен ефект и върху кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай